Bepaald de juiste doelen bij een ERP-implementatie

ERP

Organisaties van over de hele wereld die bedrijfssoftware willen aanschaffen, hebben vaak één ding gemeen. De oplossingen moeten zowel goed, snel als goedkoop zijn. Dit geldt voor de levering, de implementatie én de ondersteuning. Helaas blijkt in de praktijk dat maximaal twee van deze drie uitdagende doelen tegelijkertijd en in hetzelfde ERP-project mogelijk zijn. Zijn de drie doelen dan wel realistisch? Voordat er een keuze gemaakt wordt is het wellicht zinvol wat dieper in te gaan op elk van deze doelen.

Een snelle ERP-implementatie

Het is mogelijk om een modern cloudgebaseerd ERP-systeem in enkele minuten te implementeren. Deze ERP-oplossingen kunnen zichzelf configureren en ze zijn zelfs in staat om data te converteren. Technologisch gezien is er geen probleem. De menselijke kant is een heel ander verhaal, met een hele andere tijdlijn. Het implementeren van de bedrijfsprocessen, het introduceren van nieuwe processen en het inspireren (of soms zelfs overtuigen) van medewerkers kost tijd.
De wens om snel te implementeren is overigens in de praktijk vaak het gevolg van het uitstellen van moeilijke beslissingen.

Een goedkope ERP-implementatie

Niet meer willen betalen dan strikt noodzakelijk is een legitiem uitgangspunt. Rechtvaardigt dat de zoektocht naar de goedkoopste manier? Denk ook aan de impact van het selecteren van een ERP-oplossing met magere vooruitzichten op continuïteit en innovaties, het onvoldoende tijd nemen voor de projectvoorbereiding, het besparen op budgetten voor organisatieverandering, het vrijmaken van de juiste projectteamleden, het selecteren van de verkeerde key-users en de impact van slechte communicatie.

Een goede ERP-implementatie

Dit is uiteindelijk de basis voor elk project. Laat dit dan ook het leidende thema zijn voor alle discussies die uw projectteam gaat voeren en in alle beslissingen die ze gaan nemen. Zie het ERP-project als één van de belangrijkste projecten binnen de organisatie. Dit om te voorkomen dat er tijdens de implementatie andere projecten worden gestart. Wanneer die behoefte er wel is parkeer deze dan voor na de go-live en bepaal in welke volgorde dit dan gaat zijn. Een goede implementatie hangt af van de partner die de onderneming selecteert. De software is in de basis op veel plekken goed, maar onderscheidend kan zijn de ervaringen die uw partner heeft in uw branche. Informeer ook naar de referenties.

Gerelateerde berichten...