Big pharma betaalde lekkend Medworq voor aanleg patiëntendossiers

lekkende kraan datalekken beveiligingslekken

Medworq, het software- en consultancybedrijf met een datalek van tienduizenden patiëntendossiers, kreeg miljoenen betaald door grote farmaceuten en farmagroothandels. Dat blijkt uit gelekte documenten die in handen zijn van onderzoeksplatform Follow the Money na onderzoek.

Medworq schond de privacy van tienduizenden patiënten van huisartsen. Ze verzamelden medische dossiers en bewaarden ze vervolgens onveilig. Het kreeg een miljoenenopdracht van farmabedrijven als GlaxoSmithKline (GSK) voor de aanleg van een database met medische gegevens en patiëntendossiers. Met dat geld werkte het tot 2020 aan een landelijke database waarmee je medische gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en apotheken aan elkaar kon koppelen. Deze data zou in geanonimiseerde versie beschikbaar komen voor onderzoek door derden.

In 2017 besloot Farminform dit concept te adopteren en bood Medworq 5 miljoen euro financiering aan. Farminform werd in 1971 opgericht door elf farmaceutische bedrijven. Vandaag de dag horen deze bij de grootste farmaceuten ter wereld.
In 2020 trok Farminform zich plotseling terug uit dit project. De database was volgens Medworq juist klaar voor gebruik. Van de vijf miljoen euro ontving Medworq in totaal 3,2 miljoen.

Medworq stortte zich vervolgens op een initiatief rond data over covidpatiënten: covid-data.nl. Ook hier werkt het bedrijf met software voor huisartsen. En ook hier wordt data verzameld, samen met een ander bedrijf dat al jarenlang een financiële relatie heeft met Farminform.

Telefoontje

Tientallen huisartsenpraktijken krijgen begin juni zo’n telefoontje. Dankzij een klokkenluider ontdekte Follow the Money dat het bedrijf Medworq jarenlang volledige medische dossiers had verzameld en bewaard, zonder dat huisartsen of hun patiënten daarvan wisten.

Medworq bood softwaretool Insider aan, waarmee artsen bepaalde groepen patiënten beter zouden kunnen monitoren en vergelijken. Maar bij gebruikers van deze software bleken hele huisartssystemen gekopieerd naar Medworq en haar voorgangers. Zo kwamen alle patiëntendossiers ongefilterd bij het bedrijf terecht. Medworq bewaarde deze data op plaatsen die toegankelijk waren voor onbevoegd personeel en buitenstaanders.

Follow the Money trof in de databases van Medworq volledige dossiers aan van minstens 35 huisartsen, die zo onwetend hun beroepsgeheim schonden. Van ten minste 72.000 Nederlanders lag de intiemste informatie praktisch ‘op straat’. Medewerkers van GlaxoSmithKline (GSK) hadden ook toegang tot minimaal een ‘demodatabase’ van het product.

Gelekte documenten

Juist Medworq werd op grote schaal gefinancierd door farmaceutische bedrijven en farmagroothandels om data te verzamelen, blijkt uit de gelekte documenten. Het bedrijf gebruikte softwaretools als Insider en gezondheidsprogramma’s, waarbij meerdere zorgverleners informatie delen rond patiënten met een bepaalde ziekte, om een voet tussen de deur te krijgen bij huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Aan de andere kant kreeg Medworq opdracht tot het bouwen van databases waarin patiëntengegevens werden verzameld, om die beschikbaar te maken voor gebruik door onderzoekers en bedrijven.

Follow the Money trof verschillende opdrachten aan voor de bouw en het onderhoud van Insider-software. Maar ook een detacheringsovereenkomst voor een medewerker van GSK die jarenlang werkzaam was bij de voorlopers van Medworq. Het onderzoeksplatform vond ook contracten voor gebruikersaccounts voor GSK-medewerkers en overeenkomsten voor licenties en intellectueel eigendom van de software.

Het hele verhaal van Follow the Money staat hier.

Lees ook:
  • Argos: Hoe een verboden Excelsheet verdachten bijstandsfraude uitkiest
  • Datalekken – wat kunt u doen?

Gerelateerde berichten...