Bijna helft vrouwen in tech-sector mist aandacht voor diversiteit

menstruatieklachten

Volgens wereldwijd onderzoek vindt meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen (57%) werkzaam in de tech-sector dat hun bedrijf geen prioriteit geeft aan diversiteit. Slechts 47% van hen vindt dat genderdiversiteit industriebreed een prioriteit is.

Initiatieven om de genderkloof te verkleinen en vrouwen te stimuleren om in de tech-sector te werken hebben enigszins succes. Om dit verder te bevorderen, moeten tech-bedrijven en de sector als geheel zich meer inspannen om vrouwelijk talent aan te trekken. Dit geldt niet alleen voor vrouwen die een carrière in tech overwegen of beginnen, maar ook voor gevestigde experts op dat gebied.

Bij technologiebedrijven die op zoek zijn naar talent is wel een verschuiving in focus te zien. Er wordt niet alleen ingezet op het behoud van talent. Bedrijven doen ook steeds meer hun best om vrouwen aan te trekken die opnieuw willen intreden in de sector. Door de kennis en ervaring van deze vrouwen vast te houden profiteren tech-bedrijven niet alleen van een betere bedrijfscultuur, maar ook op reputatie en inkomsten.

 

Zakelijke voordelen

Het meest recente World Economic Forum Gender Gap Report toont aan dat er wereldwijd een groeiende kloof van ongelijkheid is. Toch leveren vrouwen een belangrijke bijdrage aan alle aspecten van het zakenleven. Als antwoord op de vraag wat de voordelen van grotere genderdiversiteit zouden kunnen zijn voor de tech-sector, antwoordde 85% van de Nederlandse vrouwen in tech – waaronder ook studenten die een carrière in de tech-sector nastreven – dat het kan helpen de sector diverser te maken dankzij nieuwe perspectieven, achtergronden en ervaringen. Ze noemden ook meer flexibiliteit in HR-voorwaarden (88%) en een betere werkomgeving die alle werknemers ten goede zou komen (83%).

Naast deze voordelen voor de bedrijfscultuur vinden Nederlandse vrouwen steeds vaker dat hun aanwezigheid in het tech-personeelsbestand bij zal dragen aan een betere reputatie van het bedrijf en het merk (81%), en ook zal zorgen voor meer vertrouwen in tech-bedrijven in het algemeen (85%).

“Het stimuleren van meer genderdiversiteit in de tech-sector gaat zowel over het aanboren van nog onontdekt talent als het ondersteunen van vrouwen die al de vaardigheden, kennis en expertise in onze sector hebben opgebouwd. Het diversifiëren van talent – met alles wat daarbij komt kijken op het gebied van ervaring, achtergrond en loopbaanbegeleiding – moet altijd onze eerste zorg zijn,” zegt Gillian Tans, CEO van Booking.com. “De laatste tien jaar zijn er belangrijke veranderingen geweest die ertoe hebben geleid dat de tech-sector een werkplek is geworden met meer genderdiversiteit. Dat momentum moeten we zien vast te houden. Bedrijven die inclusiviteit op ieder niveau tot prioriteit maken en effectief gebruik maken van zowel het bestaande als het nieuwe aanbod van talent, zullen verder groeien en goed presteren.”

 

Herintredende vrouwen

Op dit moment vindt meer dan de helft van de vrouwelijke herintreders in tech (53%) in Nederland dat het nemen van een ‘carrièrepauze’ nadelig is voor hun individuele ontwikkeling. Een nog veel groter deel (68%) vindt dat de sector actiever moet zijn in het ondersteunen van herintreders.

Er zijn echter steeds meer stages en andere inwerkprogramma’s voor herintreders, en dat geeft hoop. Dit geldt niet alleen voor de tech-sector, maar ook voor advocatenkantoren, professionele dienstverleners en andere sectoren. 59% van de Nederlandse vrouwelijke herintreders in tech gelooft dat dergelijke programma’s – vaak met een focus op training, opfriscursussen, bijspijkercursussen en mentorschappen – de sleutel zijn tot het succesvol omgaan met de uitdagingen van het herintreden. De vrouwen die opnieuw gaan werken willen zich gesteund voelen en voortbouwen op hun eerdere ervaring, en niet het gevoel hebben dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen.

Het is bemoedigend om te zien dat deze programma’s vrouwen de vaardigheden en steun geven die ze nodig hebben om vooruit te komen. Bijna de helft (49%) van de herintreders zegt dat ze bij hun terugkeer op de werkvloer konden rekenen op de steun van een mentor – iets wat Nederlandse vrouwen in tech essentieel vonden voor carrièresucces. 59% zegt tevens dat hun bedrijf ze bij hun terugkeer hielp bij het bijspijkeren van hun technische of andere vaardigheden.

 

 

Gerelateerde berichten...