Blockchain breekt door bij emballage in de bouw

omgevingen

Blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvolle proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig.

Als gevolg van die proef besloten de drie organisaties de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen.

Transport van kabelhaspels

Ruim een half jaar lang registreren Draka en Technische Unie inmiddels een deel van hun onderlinge transport van kabelhaspels. Hiervoor gebruiken zij een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie van RTI Blockchain. Het uiteindelijke doel is om de emballagestroom beter te reguleren en alle duizenden haspels die Draka elk jaar levert in omloop te houden.

Momenteel komt slechts een klein deel retour terwijl kabelhaspels ‘herbruikbare ladingdragers’ zijn met een grote restwaarde. Een fors hoger retourpercentage moet verspilling van materialen en grondstoffen voorkomen en kosten beperken.

Inzicht in emballagestromen

De pilot krijgt nu een vervolg. Besloten is om door te gaan met blockchain en dat als standaard te gebruiken voor emballageregistratie. Inmiddels blijkt dat blockchain effectief helpt om transport-flows te volgen en te beheren. Daarom willen andere partijen zich nu graag aansluiten. Om die reden laten de initiatiefnemers ook andere soorten haspels, andere emballageproducten, zoals bakken en pallets, meer logistieke partners én andere partijen uit de keten toe.

Integreren in bedrijfsproces

De volgende stap is om de efficiëntie van het registratiesysteem te optimaliseren door het aan andere systemen, zoals ERP, te koppelen via API’s. Op deze manier wordt de emballagestroom integraal onderdeel van het primaire bedrijfsproces. Zo komt alle informatie over emballage up to date en real-time voor alle deelnemers beschikbaar. Volgens de pioniers is het gebruik van hun blockchain voor emballage uniek en een primeur voor de bouw- en installatiesector.

Gerelateerde berichten...

X