Alle ziekenhuissoftware in Amerikaanse handen?

Alle ziekenhuissoftware in Amerikaanse handen?

Een kleine vijf jaar geleden waren er in de Nederlandse ziekenhuizen tien verschillende ziekenhuisinformatiesystemen in gebruik. Ik som ze voor u op met daarachter tussen haakjes het aantal ziekenhuizen: Alert uit Portugal (4), Chipsoft (38), Eclypsis uit de USA (1), EPIC (3), IC2it (2), ISoft (21), McKesson (16), MCS (1), Norma (1), Siemens/SAP/ISHmed (10) en Siemens/SAP/Soarian (2).

Tien verschillende ZIS-sen voor nog geen honderd ziekenhuizen. Dat was verre van handig. Neem alleen al de broodnodige onderlinge samenwerking. Al die verschillende systemen waren daarvoor een grote sta in de weg. Fusies van ziekenhuizen met verschillende systemen vormden een grote uitdaging en zelfs een risico voor de patientveiligheid. Consolidatie moest er dus komen.

En consolidatie kwam er. “Eigenlijk zijn er nog maar twee of misschien drie serieuze leveranciers van ziekenhuissoftware over”

Want nauwelijks vijf jaar later is het beeld dramatisch veranderd. Eigenlijk zijn er nog maar twee of misschien drie serieuze leveranciers over die bij de vervanging van een bestaand systeem als kandidaat in aanmerking komen. Chipsoft is daarvan de succesvolste. Dit ziekenhuisinformatiesysteem is inmiddels binnen in veertig vaderlandse ziekenhuizen, EPIC in twaalf en bij verassing hebben twee academische ziekenhuizen voor Soarian gekozen.
Ziekenhuizen die eerder een ‘best of breed’ beleid voorstonden, zoals het AMC, wijzigen nu hun beleid. Een ‘Chipsoft-tenzij’ of een ‘EPIC-tenzij’ beleid is de trend. Een mooie ontwikkeling zou je zo op het eerste gezicht kunnen concluderen. Van tien naar drie. Dat is vooruitgang. Maar schijn bedriegt.

Onlangs kwam het bericht dat Siemens Health IT wordt overgenomen door Cerner uit de USA. Cerner is samen met EPIC de grootste leverancier van ziekenhuisinformatiesystemen in de USA. Daarmee komt een eind aan het bestaan van SAP ISHmed en Soarian. En daarmee is SAP uitgespeeld op de gezondheids-softwaremarkt. We dachten nog wel dat we SAP, de grootste leverancier ter wereld van ‘open’ ECO systemen, als goed alternatief achter de hand hadden, maar dat is blijkt een illusie.

Een maand eerder werden we ook al verrast door de overname van McKesson (toch nog bij zo’n 15 ziekenhuizen in gebruik) door Symphony Technology Group, een investeerder uit Californië, met een ietwat vage missie. McKesson gaat nu verder onder de naam Qucare Solutions.
Voeg daarbij het publieke geheim dat Chipsoft al enige jaren in de etalage staat en het beeld wordt volkomen duidelijk: Europa raakt uitgespeeld op de software markt voor ziekenhuizen. Jammer. Ook dat laten we dus over aan de Amerikanen. En what’s next? De systemen voor huisartsen?

Rube van Poelgeest is commissaris at Itium ICT