2min Ondernemen

Clippy reïncarneert in Office 2016

Clippy reïncarneert in Office 2016

Windows 10 krijgt de virtuele assistent Cortana, bekend van Windows Phone. Office 2016 krijgt ook Cortana. Microsoft brengt daarmee het vaak verguisde Clippy uit Office naar de moderne tijd. Of is het misschien versie 3 van Microsoft Bob?

Microsoft-producten hadden in het verleden nog wel eens het imago: ‘past goed bij versie 3’. De eerste Windows-versies waren nog niet bepaald rijp, laat staan een groot succes. Hetzelfde geldt voor Internet Explorer en het valt ook wel te zeggen voor vele andere producten van de reus uit Redmond. Daar kunnen we misschien Windows-vraagbaak Cortana aan toevoegen. De van spraakherkenning voorziene virtuele assistent heeft haar debuut al gemaakt in Windows Phone en komt later dit jaar ook naar tablets en PC’s met de komst van Windows 10.

 bobboot1clippy2016

Van Clippy en Bob naar Gates

De persoonlijke assistent, die is vernoemd naar de artificial intelligence in de Xbox-gamereeks Halo, is meer dan een gimmick voor spraakbesturing. Cortana moet zowel gewone consumenten als ook zakelijke gebruikers bijstaan in hun Windows-gebruik. Voor de toepassing op de bedrijfsmarkt werkt een aparte Microsoft-ontwikkelgroep aan de zogeheten Work Assistant. Deze moet Cortana-achtige mogelijkheden naar het productiviteitspakket Office brengen en gebruikers daarvan hulp bieden.

Office was jaren terug al voorzien van een behulpzaam bedoelde virtuele assistent die vooral beroemd is in de gedaante van Clippy. Die pratende paperclip was te beschouwen als reïncarnatie van de ooit veelbelovende maar geflopte Microsoft Bob. Begin 1995 gebruikte Bob een woningmetafoor als vervanger voor de werkgerichte desktopomgeving van Windows om beginnende computergebruikers bij te staan. Microsoft-grondlegger Bill Gates, die betrokken zou zijn bij Work Assistant, heeft medio 2013 al gezegd dat Bob zal terugkeren in een meer geraffineerde vorm.