Onderzoek van Telindus onder meer dan 150 CXO’s en managers met kennis van IT lijkt erop te wijzen dat duurzaamheid in IT een behoorlijk beladen thema is. Een meerderheid vindt dat de IT-branche veel meer moet doen om negatieve milieueffecten te verminderen. Toch zien de meeste ondervraagden niet echt iets in het zogeheten IT-shaming, oftewel het bekritiseren van organisaties en medewerkers vanwege niet-duurzame keuzes op het gebied van IT. Maar hoe krijgen ze dan wel een duurzamer IT-landschap?
Wij hadden er tot vandaag nog nooit van gehoord, maar IT-shaming schijnt dus echt iets te zijn in de IT-wereld. Op zich is dat niet verrassend, want we nemen over het algemeen maar wat graag de maat van anderen op vrijwel alle vlakken. Dan is het niet meer dan logisch dat IT hier ook last van gaat krijgen. Want last hebben organisaties wel degelijk van IT-shaming. Het leidt namelijk tot een lagere productiviteit en een negatieve werkomgeving. Dat is volgens meer dan de helft van de door Telindus ondervraagde CXO’s in ieder geval geconstateerd.
Waarom niet duurzaam?
Wat dan exact de oorzaken zijn van deze lagere productiviteit, vermeldt het onderzoek overigens niet. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat het niet zo prettig is om te werken bij een organisatie die actief wordt aangepakt vanwege beslissingen op IT-vlak. Dit zou er op termijn ook voor kunnen zorgen dat die organisaties ook niet meer de beste mensen uit de toch al vrij kleine vijver aan talenten kunnen vissen.
Let wel, het feit dat een organisatie een IT-beslissing neemt die niet als duurzaam te boek staat, is niet meteen een teken dat zo’n bedrijf de wereld zo snel mogelijk kapot wil maken. Daar kunnen meerdere uiteenlopende redenen voor zijn. Kosten spelen hierbij ongetwijfeld een grote rol, maar er kunnen ook technische of organisatorische redenen zijn om toch nog even door te gaan met die iets minder duurzame optie en daar ook de investeringen in te doen. Wellicht heeft een organisatie te maken met een vergrijzend personeelsbestand. Dan is het niet altijd een goed idee om te investeren in iets heel nieuws, hoe duurzaam ook. Op termijn moet dat wel natuurlijk, maar dat kan niet in één keer gebeuren.
Technisch kan het ook heel logisch zijn om toch nog voor de niet-duurzame oplossing te kiezen. Wellicht integreert de duurzame oplossing niet optimaal in de bestaande stack. Of dat kan alleen goed gebeuren als ook een groot gedeelte van de rest van de omgeving aangepast wordt. Dat is qua kosten weer niet haalbaar. En zo zijn er ongetwijfeld nog een heleboel redenen te bedenken. Sommige ervan zullen ongetwijfeld excuses zijn. Dan gaat het onderaan de streep puur om het zo laag mogelijk houden van de kosten. Maar ook dat kan een argument zijn voor een bedrijf.
Tot slot kunnen we ons voorstellen dat het op dit moment niet helemaal duidelijk is wat duurzaam is en wat niet. Er gebeurt zoveel in deze markt. Met name op het gebied van Scope 3 emissies kan de puzzel lastig te leggen zijn. Dat er dan een zekere mate van voorzichtigheid insluipt, is niet zo heel vreemd.
Hoe dan wel richting duurzaamheid in IT?
Wat de redenen ook zijn om niet de duurzame keuze te maken, IT-shaming kan een behoorlijke impact op een organisatie hebben. Of dat per se negatief is, daar kan over getwist worden. Natuurlijk is het vervelend als IT-shaming zorgt voor een negatieve sfeer in een organisatie. Maar daar kun je iets aan doen. Dat is ook wat Hanco de Labije, Manager KVGM en MVO bij Telindus stelt: “Maar juist wanneer bedrijven de gevolgen van IT-shaming signaleren, zoals verminderde productiviteit en een negatieve werkomgeving, zou je actie moeten ondernemen. Zo investeer je niet alleen kosteneffectief in duurzaamheid, maar ook in het welzijn en werkgeluk van je medewerkers.”
Bovenstaande quote is voor een deel preken voor eigen parochie van Labije. Want Telindus is natuurlijk een partner die zich graag opwerpt om organisaties te helpen bij de transitie naar een duurzamere IT-omgeving. Toch zou het niet zo moeten zijn dat IT-shaming nodig is om op dit punt te komen wat ons betreft. Groen en duurzaam moeten onderaan de streep daadwerkelijk voordelen opleveren voor organisaties. Dan hoeft er helemaal geen shaming aan te pas te komen. Van flash-opslag is bijvoorbeeld bekend dat het in het algemeen een aanmerkelijk lager stroomverbruik heeft dan harddisks. Daarnaast moeten we ook gewoon realistisch blijven. Het hoeft ook allemaal niet vandaag of morgen. Dat wordt nog weleens vergeten.
Veranderingen op meerdere vlakken nodig
Bovenstaande is wat ons betreft iets wat IT-leveranciers en ook de partners van die leveranciers zich voor een deel aan mogen rekenen. Die vinden het kennelijk ook te lastig om het duurzame alternatief goed in de markt te zetten. Daarbij, zij blijven ook de niet-duurzame alternatieven aanbieden, omdat ze ook gewoon omzet willen draaien. En daar is helemaal niets mis mee. In een ideale wereld zouden leveranciers en partners duurzame IT-oplossingen echter zo in de markt dat IT-shaming helemaal niet nodig is.
Uiteraard spelen (de beslissers bij) de organisaties die duurzamer willen en moeten worden ook een belangrijke rol. Daar lijkt nog wel het nodige te winnen. Zo geeft bijna de helft van de respondenten in het onderzoek van Telindus aan dat het minimaliseren van de CO2-uitstoot de meest effectieve manier is om negatieve milieueffecten te verminderen. Tegelijkertijd geeft ook zestig procent aan dat ze er heel weinig of niets aan hebben gedaan om de CO2-uitstoot van de infrastructuur te verminderen.
Dat laatste is op zich heel gebruikelijk in dit soort onderzoeken. Wel weten dat er iets moet gebeuren, maar er toch niets aan doen. Je zou haast zeggen dat je dan als organisatie ook niet al te veel moet klagen als je een niet-duurzaam imago krijgt. Het is niet alsof je geen idee had dat er iets moet gebeuren.
Zoals aangegeven, er zijn echt wel redenen te bedenken om niet alles vandaag of morgen te doen. Daarnaast is het mogelijk om een enorme boom op te zetten op hoe duurzaam een en ander daadwerkelijk is. Maar de intentie om bijvoorbeeld het water- of energieverbruik van IT-omgevingen naar beneden te krijgen moet er in 2024 inmiddels eigenlijk wel zijn. Niet alleen de intentie, maar er zullen ook stappen gezet moeten worden.
Vrijwel alle organisaties kunnen vandaag nog beginnen met bouwen aan een duurzamere IT-omgeving. Uiteraard moeten ze hierbij goede en realistische hulp van de IT-industrie krijgen. Dus niet meteen het hele datacenter vervangen, begin eens met een paar racks. Of migreer specifieke workloads, bijvoorbeeld die veel op- en afschalen, naar de cloud. Zo gaat het stapsgewijs de goede kant op. Laten we in ieder geval stoppen met IT-shaming. Shaming hoort sowieso al niet thuis in de wereld en al helemaal niet in de IT-wereld.
Lees ook: Eerste Chief Sustainability Officers klaar om impact te maken