Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zet de komende Zomerspelen in Parijs AI-technologie in om sport inclusiever, competitiever en boeiender te maken. President Thomas Bach van het IOC benadrukt het belang van de Olympische AI Agenda, die een holistische benadering biedt voor het omarmen van AI in de sportwereld. “Hiermee slaan we nieuwe wegen in voor de sport en de Spelen.”
Kunstmatige intelligentie wordt op verschillende manieren toegepast tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs deze zomer. In samenwerking met AI-partner Intel, heeft het IOC verschillende toepassingen ontwikkeld, onder meer voor het identificeren van talent, het aanbieden van gepersonaliseerde trainingsmethodes en het verbeteren van sportuitrusting en programma’s. Bovendien helpt AI bij nauwkeurige beoordeling en het optimaliseert de organisatie van het sportevenement.
Digitale twins
De meest effectieve manier waarop het IOC momenteel AI inzet, is het gebruik van digital twins, vertelt Ilario Corna, CTO bij de sportorganisatie. “Deze digitale modellen zijn cruciaal geweest voor de planning van evenementen, het trainen van personeel en het verbeteren van de toegankelijkheid. Zo’n digitaal model, bijvoorbeeld van een Olympische locatie, maakt het eenvoudiger om samen te werken, toegang tot informatie te verbeteren en besluitvorming te ondersteunen. Daardoor kunnen we planningsfouten verminderen en nauwkeurige, up-to-date informatie bieden over en tijdens evenementen.” Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de 3D-modellen die van de verschillende faciliteiten in Parijs zijn gemaakt. Deze modellen worden in combinatie met AI en computer vision gebruikt om indoor- en spraaknavigatie via smartphone-applicaties mogelijk te maken. “Door de inzet van realtime data en gedetailleerde 3D-omgeinvgsmodellen, kunnen gebruikers met een visuele beperking nauwkeurige aanwijzingen en informatie krijgen over hun omgeving. Daardoor wordt hun mobiliteit en zelfstandigheid verbeterd.”
Hogere videokwaliteit
De Olympic Broadcasting Services (OBS) is verantwoordelijk voor de productie van alle live tv-, radio- en digitale content tijdens de Spelen. “In Parijs verzorgen we voor de eerste keer registratie in 8K-resolutie”, vertelt Sotiris Salamouris, CTO bij OBS. “Deze aanzienlijke stap vooruit in videokwaliteit stelt hogere eisen aan opslag en verwerkingscapaciteit. De huidige standaard voor distributie is 4K UHD HDR, maar voor bepaalde belangrijke evenementen zoals atletiek, urban sports, de openingsceremonie en de sluitingsceremonie zal ook 8K-productie plaatsvinden.” De AI-partner speelt een cruciale rol in het mogelijk maken van deze 8K-productie door geavanceerde compressietechnologieën en verwerking via hun nieuwste generatie processors. “Dit zorgt ervoor dat de enorme hoeveelheden data effectief kunnen worden beheerd en wereldwijd gedistribueerd, zonder dat er buitensporig veel energie en middelen nodig zijn”, zegt Salamouris.
Sneller hoogtepunten uitlichten
OBS levert neutrale, onpartijdige beelden aan omroeporganisaties wereldwijd die er vervolgens hun eigen verhalen van kunnen maken. “Met de AI-diensten op basis van Intel-technologie kunnen omroepen snel en eenvoudig specifieke content of personen extraheren uit het materiaal dat ze aangeleverd krijgen”, vertelt Guillermo Jiminez Navarro, Director of Broadcast Engineering bij OBS. “AI helpt editors in de verschillende landen om snel dagelijkse hoogtepunten te maken van specifieke sporten of sporters. We maken komende zomer zo’n 11.000 uur aan oorspronkelijk beeldmateriaal Je kunt je voorstellen dat het ontzettend veel tijd en geld kost wanneer al dat materiaal door mensen handmatig doorgeploegd moet worden.”
AI vindt nieuw talent
Een andere AI-toepassing die het IOC in Senegal heeft getest is het talentidentificatieplatform. “Dit AI-platform helpt bij het analyseren van enorme hoeveelheden data om potentieel Olympisch talent te ontdekken, zelfs in afgelegen gebieden”, vertelt Sarah Vickers, hoofd van Intels Olympische en Paralympische programma. “We hebben gezamenlijk duizenden jonge atleten getest en de resultaten geanalyseerd met behulp van miljoenen datapunten en meetwaarden om uitzonderlijk talent te kunnen identificeren.”
Voor Corna is dit een bijzonder project. “Het heeft de potentie om de toekomst van veel jonge atleten te veranderen.” Ook op het gebied van beoordeling en jurering kan AI een waardevolle toevoeging zijn. Met behulp van geavanceerde beeldtechnieken kunnen AI-systemen bijvoorbeeld realtime analyses uitvoeren van de prestaties van atleten, wat heel nuttig kan zijn in sporten zoals turnen en schoonspringen waar de prestaties met het blote oog niet altijd eenvoudig te beoordelen zijn.
Vooroordelen bestrijden
De grootste uitdaging voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op het gebied van AI tijdens de komende Olympische Spelen is het vinden van een balans tussen het benutten van de voordelen van de technologie en het beheersen van de bijbehorende risico’s en ethische overwegingen. Corna: “Binnen onze organisatie houdt een team zich specifiek bezig met responsible AI. Zij werken eraan om de AI-systemen zo te ontwikkelen en te begrijpen dat we zoveel mogelijk vooroordelen in de resultaten kunnen wegnemen.” Een belangrijk aspect hiervan is het waarborgen van de privacy en veiligheid van atleten, toeschouwers en andere betrokkenen. AI-systemen verzamelen en analyseren grote hoeveelheden data, wat risico’s met zich meebrengt op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy. Het is cruciaal dat deze systemen vrij zijn van vooroordelen en dat beslissingen en analyses eerlijk en transparant zijn. “Dat is en blijft een voortdurende uitdaging.”
Risico’s van AI
Echt grote risico’s op het gebied van AI ziet Corna niet. “Waarmee ik niet wil zeggen dat ze er niet zijn. We nemen echt de tijd en doen ons best om risico’s grondig te identificeren. Enkele van de use cases die we hebben gevonden brengen volgens ons niet veel risico’s met zich mee, maar we blijven verder kijken naar mogelijk grotere risico’s.” Om risico’s te mitigeren heeft het IOC een intern framework ontwikkeld dat op al deze use cases wordt toegepast. “Het is een intern raamwerk met als belangrijkste onderdeel integriteit, dus voorkomen dat er bias in de algoritmen zit. We nemen dat heel serieus.” Daarbij vervangen de AI-systemen volgens hem niet de menselijke factor achter de schermen. “Onze visie is juist dat AI hen kan ondersteunen en dat we op die manier de Olympische en Paralympische Spelen steeds blijven innoveren.”
Tip: 30 miljoen euro voor onderzoeksproject in de chipindustrie