4min Security

Laten we van de Olympische Spelen een toonbeeld van cybersecurity maken

Een man met kort bruin haar, gekleed in een wit overhemd en een donker colbert, kijkt rechtstreeks in de camera tegen een effen witte achtergrond.
Laten we van de Olympische Spelen een toonbeeld van cybersecurity maken

De Olympische Spelen van Parijs 2024 naderen snel. Naast het enthousiasme voor deze internationale sportmanifestatie doemen er ook problemen op, met name op het gebied van cybersecurity.

Op 13 mei deelde de Franse politie een bericht waarin ze een online platform aankondigen waarmee Parijzenaren zichzelf toegang kunnen verlenen tot de stadsdelen die beperkt toegankelijk zijn tijdens de Olympische Spelen. Dit bericht zaaide echter verwarring en onderstreepte de noodzaak om de digitale veiligheid rond de Spelen te versterken. Hoewel goed bedoeld, lag de nadruk op mogelijke problemen met de voorbereiding van de Spelen op het gebied van security.

Politieke arena    

De Olympische Spelen worden, als internationaal evenement, vaak als politieke arena gebruikt. De uitsluiting van Rusland op de Olympische Spelen van Tokyo 2022 en de politiek geladen verklaringen van atleten zijn hiervan uitstekende voorbeelden. Deze politieke dimensie maakt de Spelen tot een potentieel doelwit voor vijandelijke staten en cybercriminelen.

Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS) kunnen netwerken lamleggen en het verkeer, de toegangscontrole en kaartverkoopsystemen beïnvloeden. Daarnaast kan ransomware – gericht op organisaties in de horeca- en dienstensector – de Spelen ernstig verstoren. Tot slot kan online oplichting, zoals phishing, de veiligheid van deelnemers en bezoekers in gevaar brengen.

Daarbij komen nog de toenemende dreigingen zoals smishing (sms phishing) en het kwaadwillig gebruik van QR-codes. QR-codes die tijdens de Olympische Spelen worden gebruikt om toegang te krijgen tot sites, informatie over evenementen en kaartverkoop kunnen bijvoorbeeld worden misbruikt. Cybercriminelen zouden valse QR-codes kunnen maken die, als ze gescand worden, gebruikers omleiden naar frauduleuze sites om persoonlijke informatie te stelen of malware te verspreiden.

Internationale coördinatie

Tijdens eerdere Olympische evenementen zijn er al cyberaanvallen gerapporteerd, wat de noodzaak benadrukt om de digitale veiligheid voor Parijs 2024 te versterken. Tegenover deze dreigingen zijn effectieve technische maatregelen essentieel. Bescherming tegen DDoS-aanvallen en malware zijn belangrijk voor de beschikbaarheid van het netwerk. De awareness van het publiek mag echter niet worden verwaarloosd: trainingssessies over digitale en fysieke beveiliging voor personeel en atleten zijn cruciaal. Daarnaast is transparante en heldere communicatie met het publiek noodzakelijk om crises te voorkomen en de veiligheid van alle deelnemers te garanderen.

De beveiliging van de Olympische Spelen van Parijs 2024 vereist nauwe samenwerking tussen overheidsinstanties, handhaving, particuliere bedrijven en internationale organisaties. Gezamenlijke inspanningen zijn nodig voor de identificatie van potentiële dreigingen, het delen van informatie en het implementeren van effectieve beveiligingsmaatregelen.

De gevolgen van een succesvolle cyberaanval tijdens de Olympische Spelen kunnen verwoestend zijn. Naast logistieke en economische ontwrichting kan een dergelijke aanval de veiligheid van deelnemers en toeschouwers in gevaar brengen, waardoor het vertrouwen in de integriteit van toekomstige evenementen wordt aangetast en de reputatie van het gastland wordt geschaad.

Toeschouwers en atleten moeten bewust worden gemaakt van de potentiële risico’s van cyberaanvallen, met nadruk op de herkenning van phishing en smishing en behoedzaam zijn tijdens het gebruik van QR-codes.

Tips om veilig te blijven:

  • Wees je bewust van de verkoop van kaartjes op de zwarte markt en online scams die goedkope kaartjes beloven. Controleer altijd of de verkoper legitiem is.
  • Onthoud dat oplichters je ook kunnen bereiken via sms of sociale media. Zorg ervoor dat je sceptisch blijft zodat je merkt dat je gemanipuleerd wordt. Beloftes van last-minute kaartverkoop waarbij onmiddellijke actie wordt gevraagd, zijn waarschijnlijk pogingen om je op te lichten.
  • Bewoners van gebieden die grenzen aan locaties en taxichauffeurs of bezorgers worden via de website Pass Jeux gevraagd zich te registreren voor een QR-code die als pas dient om deze gebieden te betreden. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze hun code alleen op de legitieme site genereren en hun code verifiëren bij de aanbieder. Wees je bewust van oplichting met QR-codes in deze context. Onthoud altijd dat QR code previewing apps links weergeven zonder dat je erop hoeft te klikken.

De Olympische Spelen van Parijs 2024 beschermen tegen cyberdreigingen is een complexe, maar haalbare uitdaging. De Olympische Spelen zijn een symbool van vrede en harmonie en Frankrijk moet ervoor zorgen dat ze voor iedereen een veilig en gedenkwaardig evenement blijven.

Dit is een ingezonden bijdrage van KnowBe4. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.