3min Ondernemen

Supportdeadline nadert voor IE en Windows 8

Supportdeadline nadert voor IE en Windows 8

Microsoftgebruikers stevenen na de impactvolle XPocalypse af op een volgende supportdeadline voor clientsystemen. Oudere versies van Internet Explorer en Windows 8 worden binnenkort achtergelaten.

Het einde van de ondersteuning voor Windows XP is breed uitgemeten. Minder goed bekend is het al snel naderende einde van updates, fixes en securitypatches voor oudere versies van Internet Explorer en voor Windows 8. Eigenlijk wordt het nieuwere Windows 8.1 in zijn oorspronkelijke release nu al niet meer ondersteund. Microsoft schakelt steeds meer over op uitsluitend support voor de allernieuwste versies.

 

De kleine supportlettertjes

Windows 8 heeft ogenschijnlijk nog mainstream support tot 9 januari 2018 en extended support tot 10 januari 2023. Windows 8.1 valt onder die regeling, meldt Microsoft. De duivel schuilt echter in de details. Versie 8.1 is niet alleen een gratis upgrade voor 8, het vervangt die voorganger. Twee jaar nadat 8.1 algemeen beschikbaar is gekomen, vervalt de support voor de voorgaande versie. Dat overkomt Windows 8 al op 12 januari 2016.

Windows 8.1 kan dus beschouwd worden als een Service Pack (SP), wat Microsoft voorheen hanteerde voor zijn besturingssystemen. De leverancier biedt daarmee voorgaande updates cumulatief aan, vaak aangevuld met nieuwe functionaliteit. Tegelijkertijd trekt het hiermee de supportstreep omhoog. Tussentijds heeft 8.1 zelf weer zo’n ‘service pack’ gekregen, de door Microsoft automatisch uitgerolde en simplistisch genaamde Update. Dáár ligt nu de supportstreep voor de 8-generatie.

windows 8

Nieuwste IE pér Windows

Het marktaandeel van Windows 8 is klein en ook 8.1 is geen veelgebruikte release; het is wereldwijd nipt kleiner dan XP. Anders is dat voor de in Windows geïntegreerde webbrowser Internet Explorer. Op 12 januari 2016 vervalt niet alleen de support voor Windows 8, maar vallen ook oudere en semi-recente IE-versies buiten de boot.

Alleen de nieuwste IE-versie per Windowsversie krijgt dan nog updates, fixes en securitypatches. Voor Windows Vista is dit IE9, terwijl dat besturingssysteem oorspronkelijk is uitgekomen met IE7. Windows 7 krijgt straks alleen nog updates voor IE11. Officieel worden fouten in IE9 dan alleen gefixt voor Vista en dus niet voor Windows 7.

Wie niet de meest actuele IE-versie draait op zijn respectievelijke Windowsversie loopt na de supportdeadline van 12 januari dus risico. Dit is geen theoretisch risico gezien het in augustus geopenbaarde zero-day beveiligingsgat in álle IE-versies op álle Windows-versies. Die toen gepatchte kwetsbaarheid werd in de praktijk al misbruikt voor zogeheten drive-by aanvallen op nietsvermoedende websurfers.

 

Windows 10, geen 11

Het naderende supporteinde voor Windows 8, ‘vanilla’ 8.1 en net-vorige IE-versies is een teken van de nabije toekomst. Windows 10 heeft als ‘het nieuwe normaal’ dat het constant updates krijgt, in plaats van nieuwe major releases. Grootzakelijke gebruikers die de Enterprise-variant draaien, krijgen wel beheeropties om updates af te slaan. Middelgrote en kleinere ondernemingen die Windows 10 Professional gebruiken, kunnen updates slechts voor enige tijd uitstellen. Gebruikers van de Home-variant krijgen updates direct binnen en geïnstalleerd. Bijblijven is voortaan verplicht voor Microsoft-support.