Binnenkort ook geen support meer voor Windows 8

Binnenkort ook geen support meer voor Windows 8

Na de XPocalypse, waar Microsoft support voor Windows XP stopte, krijgen we nu de afstoting van de oudere versies van Internet Explorer en Windows 8.

Updates, fixes en securitypatches worden dan niet meer uitgevoerd. Eigenlijk wordt het nieuwere Windows 8.1 in zijn oorspronkelijke release nu al niet meer ondersteund. Microsoft schakelt steeds meer over op uitsluitend support voor de allernieuwste versies.

Naar schatting heeft Windows 8 nog mainstream support tot 9 januari 2018 en extended support tot 10 januari 2023. Windows 8.1 valt onder die regeling, meldt Microsoft.

De duivel schuilt echter in de details. Versie 8.1 is niet alleen een gratis upgrade voor 8, het vervangt die voorganger. Twee jaar nadat 8.1 algemeen beschikbaar is gekomen, vervalt de support voor de voorgaande versie. Dat overkomt Windows 8 al op 12 januari 2016.

Windows 8.1 kan dus beschouwd worden als een Service Pack (SP), wat Microsoft voorheen hanteerde voor zijn besturingssystemen. De leverancier biedt daarmee voorgaande updates cumulatief aan, vaak aangevuld met nieuwe functionaliteit. Tegelijkertijd trekt het hiermee de supportstreep omhoog. Tussentijds heeft 8.1 zelf weer zo’n ‘service pack’ gekregen, de door Microsoft automatisch uitgerolde en simplistisch genaamde Update. Dáár ligt nu de supportstreep voor de 8-generatie.

Wie niet de meest actuele IE-versie draait op zijn respectievelijke Windowsversie loopt na de supportdeadline van 12 januari dus risico. Dit is geen theoretisch risico gezien het in augustus geopenbaarde zero-day beveiligingsgat in álle IE-versies op álle Windows-versies.

Lees het hele verhaal van Jasper Bakker online of in ICT/Magazine van september.