Boete voor BKR om kosten inzage persoonsgegevens

digitale gegevens

Het BKR (Stichting Bureau Krediet Registratie) krijgt een boete van 830.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het BKR vraagt onterecht geld aan mensen die digitaal hun persoonsgegevens willen inzien.

Volgens de Autoriteit wierp het bureau te hoge drempels op voor inzage. Dat mag niet volgens de privacywetgeving. Diverse klachten waren de oorzaak van een onderzoek en nu dus ook de boete. Het bureau besloot wel in beroep te gaan en dus is de boete pas definitief als de uitslag daarvan bekend is.

BKR vroeg vanaf mei 2018 een vergoeding voor het digitaal opvragen van persoonsgegevens. Ook konden mensen maar een keer per jaar (per post) zonder kosten hun gegevens inzien.

Het bureau heeft na het onderzoek van de AP de werkwijze aangepast. Sinds april 2019 kunnen mensen gratis hun gegevens digitaal inzien. Ook heeft bureau vanaf maart 2019 het aantal keer aangepast dat mensen per post hun persoonsgegevens kunnen inzien.

Inzage

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “Inzage in persoonsgegevens over kredietregistraties is heel belangrijk. Een negatieve kredietregistratie kan gevolgen hebben voor het krijgen van een lening of hypotheek. Het is dus belangrijk om makkelijk en snel te kunnen nagaan welke persoonsgegevens van jou worden verwerkt en of dit op een goede manier gebeurt.”

BKR is in deze zaak in beroep gegaan bij de rechter. Hierdoor is het besluit van de AP over de op te leggen boete nog niet definitief.

Gerelateerde berichten...

X