Campagne DVN voor nieuwe diabetes type 2-zelfhulptool

arts met stethoscoop kijkt op tablet

Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaat met een speciale campagne gebruik van een diabetes type 2-zelfhulptool onder de aandacht brengen. Volgens DVN kan gebruik van zo’n digitale zelfhulptool een positieve invloed hebben op het ziekteverloop van deze patiënten.

Diabetes type 2-patiënten kunnen twaalf weken kosteloos van de Clear digitale zelfhulptool gebruik maken om zo te ervaren welke positieve invloed dit kan hebben op hun ziekteverloop.

Diabetes type 2 is een typische welvaartsziekte die veelal het gevolg is van een verkeerde leefstijl. Voor de behandeling krijgen patiënten vaak metformine. dit is een goedkoop en zeer effectief medicijn. Slikken van metformine is echter een vorm van symptoombestrijding die de oorzaak van deze vorm van diabetes niet aanpakt.

Daardoor komt het vaak voor dat patiënten op den duur toch zwaardere medicijnen nodig hebben of insuline moeten spuiten. En dat leidt tot een dalende levensverwachting en quality of life. Dat is een direct gevolg van bekende symptomen zoals verminderd gevoel in de handen/voeten en verminderd zichtvermogen.

Zelfhulptool

Dat inzicht leidde tot de ontwikkeling van Clear, een digitale zelfhulptool voor diabetes 2-patiënten. Het is een combinatie van een echte coach, een real time sensor en een slimme app, die gebruikers binnen twee weken aan een 100% gepersonaliseerd dieet helpt. Met de tool kunnen mensen thuis doen wat ze thuis kunnen doen: zelf hun leefstijl en dieet aanpassen. Dat leidt tot veelbelovende resultaten.

De inzet van beide partijen is om diabetes type 2 te de-medicaliseren en te de-hospitaliseren en om te zorgen dat deze methode zo snel mogelijk in het basispakket moet. Met de resultaten van deze proef in de hand gaan de partijen dan ook op bezoek bij verzekeraars, huisartsen en diëtisten.

Een van de bekendste gebruikers van Clear is vijfvoudig wereldkampioen darten Raymond van Barneveld, ook wel bekend als Barney. “Ik heb al sinds 2001 diabetes 2, en gebruik daarvoor net als iedereen medicatie. Ik kreeg steeds meer last van koude handen en tintelende vingers. Dit was heel nadelig voor het darten. Ik heb al eerder een sensor gedragen, maar zonder begeleiding en houvast werd ik hier alleen maar onzeker van. Met behulp van begeleiding ben ik een aantal kilo’s kwijtgeraakt en heb ik bijna geen last meer van mijn handen. Hierdoor kan ik weer een stuk beter darten”, aldus Van Barneveld.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X