Cathy O’Neil spreker bij uitreiking Nederlandse Data Science Prijzen

De Nederlandse Data Science Prijzen worden op dinsdag 12 juni uitgereikt door De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

De Amerikaanse wiskundige Cathy O’Neil, auteur van de wereldwijde bestseller ‘Weapons of Math Destruction’, zal tijdens het programma spreken over de gevaren van algoritmiek en Big Data.

Naast grote gevaren wordt ook aandacht besteed aan de grote voordelen van Big Data en algoritmiek. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Door algoritmiek kunnen onbekende genetische patronen bij patiënten ontdekt worden, zodat ziektes eerder kunnen worden gediagnostiseerd en beter kunnen worden behandeld. Daarnaast zijn er een groot aantal “goede” toepassingen in andere velden, zoals ontwikkelingshulp en onderwijs.

 

Paneldiscussie

In een paneldiscussie met de titel ‘How to encourage the good, discourage the bad and punish the ugly’ worden beide zijden van de medaille belicht: de goede en slechte kanten van algoritmiek en Big Data. Wat zouden we moeten doen, om het goede te stimuleren en het slechte te voorkomen?

Een verbod op de algoritmiek die we niet 100% doorgronden? Een verbod op bedrijven die niet transparant zijn over wat ze met onze data doen? Of moeten we alles laten zoals het nu is, omdat de problematiek te complex is? Wat kunnen we doen?

Het programma wordt besloten door de uitreiking van drie prijzen:

  • De Gerrit van Dijk Prijs voor het beste proefschrift in Data Science
  • De Anthony Fokker prijs voor startups
  • De Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de aanmeldlink vanaf woensdag 18 april.

 

Tweede keer

De uitreiking van de prijs vindt voor de tweede keer plaats. De initiatiefnemers willen met de prijzen Nederland op de kaart zetten als hét data science-land bij uitstek. Ook willen zij ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Big Data Alliance stelt dat we mogen als Nederland enorm trots mogen zijn op de voortrekkersrol die we vervullen binnen dit vakgebied. “Dit geldt voor zowel de wetenschap als in het bedrijfsleven. Big data en data science staan aan de basis van vrijwel elke innovatie en de maatschappelijke en economische impact is enorm. Met de Nederlandse Data Science Prijzen geven we een podium aan de vele mooie initiatieven.”

Gerelateerde berichten...

X