CBS: Twee derde Nederlandse bedrijven heeft snel internet

Van de Nederlandse bedrijven met minimaal tien medewerkers had twee derde in 2017 snel internet. Dat is een internetverbinding van meer dan 30 Megabit per seconde(Megabit/s). Vijf jaar eerder was dit nog iets meer dan een derde. Nederland hoort daarmee tot de top 3 in de EU.

Dit meldt het CBS in het onderzoek naar ICT-gebruik bij bedrijven. Het aandeel bedrijven met een internetverbinding van minimaal 30 Megabit/s steeg tussen 2012 en 2017 van 36 naar 67 procent.

Vooral het aandeel bedrijven met een verbinding van 100 Megabit/s of meer groeide hard. Dat ging van 8 naar 28 procent. De bedrijven met een langzame verbinding, van minder dan 10 Megabit/s, namen in dezelfde periode juist sterk af. Dit aantal ging van 32 naar 13 procent.

 

 

Telecombedrijven snelste internetverbinding

Het zijn vooral de bedrijven in de telecommunicatie, uitgeverijen, film en radio en de IT-dienstverlening die het vaakst een snelle internetverbinding hebben. In deze bedrijfstakken hadden 9 op de 10 bedrijven een verbinding van 30 Megabit/s of meer. Telecommunicatiebedrijven hadden in 71 procent van de gevallen zelfs een internetverbinding van minimaal 100 Megabit/s.

In de textielindustrie en restaurants en cafés is het aandeel snelle internetverbindingen het laagst. Hier had net iets meer dan de helft (52 procent) een internetverbinding van 30 Megabit/s of meer.

 

Internetsnelheid volstaat meestal

89 procent van de bedrijven gaf in 2017 aan dat de snelheid van hun internetverbinding volstond voor wat het bedrijf nodig heeft. Een internetsnelheid van 2 tot 10 Megabit/s was voldoende voor twee derde van de bedrijven. Een snelheid boven de 100 Megabit/s voldeed voor 95 procent.

Ook in bedrijfstakken waar het aandeel bedrijven met een internetverbinding van 30 Megabit/s of meer niet zo hoog is (de textielindustrie, restaurants en cafés en de bouwnijverheid) gaf de overgrote meerderheid aan dat de internetsnelheid voldoende was. Hoewel de bedrijven in de transportmiddelenindustrie met hun internetsnelheden niet het langzaamst zijn, gaven zij met 83 procent het minst vaak aan dat deze voldoende zijn.

 

Nederland in kopgroep EU

Nederland behoort in de EU tot de kopgroep van landen met bedrijven met snel internet van ten minste 30 Megabit/s. Nederland komt op de derde plaats. In het landenlijstje met bedrijven met een internetsnelheid van 100 Megabit/s of meer, staat Nederland wat lager, nog onder Portugal en Litouwen.

De mate waarin de bedrijven in de EU aangaven dat de internetsnelheid van hun bedrijf volstond varieerde in 2017 van 73 procent in Duitsland tot 95 procent in Bulgarije.

 

Gerelateerde berichten...

X