Champagnekurken knallen in Eemsmond om komst Google

Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond liet gisteren de champagnekurken knallen. Reden is de definitief bevestigde komst van een 40 hectare groot datacenter van zoekgigant Google in de Groningse Eemshaven. Met het datacenter is een investering gemoeid van zeshonderd miljoen euro in een periode van vier jaar. Bij de bouw zullen duizend werklieden betrokken zijn. Daarna zullen in het datacenter 150 mensen een baan vinden. Waar Google de extra servercapaciteit exact voor gaat gebruiken, is niet bekend.

De burgemeester is intussen niet alleen blij met de extra banen. “De spin-off hiervan is vele malen groter,” zegt ze. “De vestiging van Google trekt mensen en bedrijven aan. Het MKB, en zeker niet alleen de ICT-sector, neemt hierdoor een vlucht. Dit is niet alleen goed voor onze gemeente maar ook voor de stad Groningen en zelfs de hele provincie.’

De zoekgigant kiest voor het gebied vanwege de beschikbaarheid van energie, het relatief koele klimaat, (minder koeling nodig) en de goede infrastructuur. In Groningen komt bovendien een glasvezelverbinding tussen de VS en Europa aan land. Er is dus een snelle verbinding met het hele wereldwijde net van verbindingen.

Het datacenter gaat ruimte bieden aan vele tienduizenden servers en wordt meer dan veertig voetbalvelden groot. Het verbruikt jaarlijks zo’n 960 gigawatt aan stroom, evenveel als het stroomverbruik van rond de 400.000 huishoudens. De nabijheid van elektriciteitscentrales in Eemsmond lijkt dan ook mee te spelen in de keuze voor dit gebied.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...