Chatbots moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking

chatbots

Morgen, op 18 mei is het de dag waarop we wereldwijd nadenken over digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het doel van de Global Accessibility Awareness Day (GAAD) is om het gesprek op gang te brengen over digitale toegankelijkheid. Dat onderwerp speelt onder meer bij chatbots.

“Ik wil van het woord awareness graag de uidrukking action maken,” zegt Alice Boter, Senior Conversation Designer bij CGI Nederland. “Het moet een actiedag worden.” Boter roep daarom alle collega-chatbotbouwers op om vandaag nog een actiepunt op de planning te zetten om te kijken of hun chatbot toegankelijk is voor mensen die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn. “In Nederland hebben 4 miljoen mensen een beperking. Als we bij onze ontwerpen geen rekening houden met hen, dan zetten we een enorme groep personen buitenspel.”

Chatbots kunnen een probleem oplossen

De oproep van Boter is niet voor niets. “Juist chatbots kunnen mensen die blind of slechtziend zijn helpen om op een gemakkelijke manier aan informatie te komen,” legt ze uit. “We moeten er dan wel voor zorgen dat de chatbots die we bouwen toegankelijk zijn voor screenreaders en een brailleleesregel.”

DeSenior Conversation Designer refereert aan Bartiméus. Dit is een school voor leerlingen die blind of slechtziend zijn. “Die instelling deed al testen met kinderen die vragen gingen stellen aan ChatGPT.” Volgens Boter verliep al heel goed. “Een chatbot kan meteen antwoord geven op je vraag.” Voor de leerlingen is betekent dat gegeven da ze veel gemakkelijker een antwoord vinden dan wanneer ze een oneindige lijst van snippets van Google door moeten ploegen. “En vervolgens moeten ze hopen dat ze op een toegankelijke site terecht komen waar misschien ergens het antwoord op hun vraag staat.:

Verantwoordelijkheid

Chatbotbouwers zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de bot. Boter: “Juist omdat we op een gemakkelijke manier toegang kunnen geven tot informatie, zouden we als chatbotbouwers veel beter moeten letten op die toegankelijkheid.”

Gerelateerde berichten...