Chinese toeleverancier Amazon en Apple gebruikt Oeigoerse dwangarbeiders

China vorm van land in rood

Een Chinese toeleverancier van Apple, Tesla en Amazon maakt waarschijnlijk gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders. Dat zegt The Washington Post op grond van documenten die de Amerikaanse krant in handen kreeg via het Tech Transparency Project.

De Oeigoeren vormen binnen China een minderheid. Diverse mensenrechtenorganisaties stellen dat de Chinese overheid zeker een miljoen mensen uit deze moslim-minderheid liet opsluiten in detentie- en werkkampen. Volgens de Chinezen zijn dit zogeheten opleidingskampen. Er zou geen sprake zijn van dwang.

Vrijwillig

De Oeigoeren zouden daar op basis van vrijwilligheid in terecht kunnen komen. De mensenrechtenorganisaties schetsen echter een heel ander beeld. Dat is er een van dwangarbeid, opsluiting en mishandeling.

Ook uit de documenten waar The Washington Post de hand op wist te leggen staat dat zeker duizenden moslims uit de regio Sinkiang werden gedwongen om te werken in de fabrieken van Lens Technology. Dit is de op vijf na grootste leverancier van Apple. Volgens dat bedrijf zijn er wel controles op dwangarbeid en dus ook op eventuele Oeigoerse dwangarbeiders geweest. maar ze troffen ze niets verontrustends aan. De techreus publiceert elk jaar een rapport over dat onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij de leveranciers.

Fabrieken

Wat de stellingen van de mensenrechtenorganisaties extra steunt is het feit dat de Chinese overheid de laatste jaren veel Oeigoeren die oorspronkelijk in de regio Sinkiang woonden naar andere Chinese provincies deporteerde om te werken in elektronicafabrieken. De Chinesen geven hieraan de term ‘armoedebestrijding’.

De mensenrechtenorganisaties stellen echter dat China de Oeigoeren dreigt met dwangarbeid en/of deportatie naar detentiecentra als ze weigeren mee te werken. Verder is niet duidelijk of de Oeigoeren wel betaald worden voor het werk dat ze doen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X