VEB: Chinese technologiereuzen zijn politiek kwetsbaar

manager in pak wijst iets aan

Wees voorzichtig met beleggen in aandelen van Chinese technologiereuzen. Dat stelt beleggersorganisatie VEB naar aanleiding van het plotseling afblazen van de beursgang van de Chinese Ant Group. Nog voor de beursgang greep de Chinese overheid in.

De beursgang zou de grootste van het jaar worden. De interesse was enorm. Het bedrijf zou een waardering van circa 260 miljard euro hebben en omgerekend bijna 29 miljard euro opleveren. Ant Group wilde dat geld gebruiken voor verder ontwikkeling en groei, onder meer buiten China.

Chinexse toezichthouder

De Chinese toezichthouders zetten de beursgang naar verluid stop om investeerders te beschermen en de stabiliteit van kapitaalmarkten te garanderen. Volgens de Wall Street Journal zou de Chinese president Xi zelf opdracht hebben gegeven om de beursgang te blokkeren.

Dit zou een reactie zijn op een toespraak waarin Ant Group-oprichter Jack Ma zich kritisch uitliet over het innovatiebeleid van de Chinese overheid. Na het Chinese overheidsingrijpen bij de beursgang van Ant Group verloor Alibaba meteen ruim 10 procent van de waarde.

Het VEB stelt dat dit duidelijk aangeeft hoe de verhoudingen in China liggen. “Hoe groot en succesvol een bedrijf ook is, de Chinese overheid kan altijd een spaak in het wiel steken. Dat is voor investeerders iets om in de gaten houden, zeker als Ant Group volgend jaar alsnog naar de beurs komt. (…) Analisten zien de waardering van Ant Group zomaar halveren als gevolg van nieuwe regelgeving.”

Betaaldiensten

Het enthousiasme voor de beursgang kwam vooral door de sterke positie van de onderneming. Ant Group is met Alipay in China de dominante aanbieder van betaaldiensten. Het heeft er een marktaandeel van 55 procent. Het bedrijf is een dominante speler, groeit hard, maar blijkt desondanks niet immuun voor ingrijpen door de Chinese overheid.

Behalve met de betaaldiensten groeit Ant Group hard door faciliteren van de online verkoop van financiële producten. Via het platform kunnen mensen leningen en verzekeringsproducten sluiten en kleine investeringen doen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X