Chinese vrouw bij vakantiehuis Trump gearresteerd met stick met malware

Verenigde Staten vlag

In het vakantiehuis van de Amerikaanse president Trump in Palm Beach is een Chinese vrouw gearresteerd. Ze had een stick in bezit met malware erop. Dat zegt de New York Times.

Naast de malwarestick had ze ook een laptop, vier telefoons, een externe harde schijf, een laptop en twee paspoorten. Ze wist dichtbij te komen door te doen alsof ze de dochter was van een van de medewerkers in het verblijf. Haar achternaam klopte, zo vertelde de beveiliging.

Toen ze onder dat voorwendsel binnen was veranderde haar verhaal. Toen zei ze dat ze er was in verband met een VN-evenement rond de vriendschap tussen de VS en China. Toen medewerkers later ontdekte dat ze geen toegang tot het gebouw had mogen hebben werd ze alsnog in de boeien geslagen.

 

Afspraak

Het verhaal van de vrouw viel samen met het verhaal dat er een evenement zou plaatsvinden van de Chinese zakenvrouw Cindy Yang. Zij adverteerde voor het evenement met de mogelijkheid om een afspraak met de president te maken.

De gearresteerde vrouw liet een uitnodiging zien maar die was alleen in het Chinees. De president was op dat moment zelf niet in het huis aanwezig.

De vrouw liet zich niet zonder slag of stoot afvoeren. Ze schreeuwde en schold toen de  geheime dienst haar naar buiten bracht. Wat de vrouw precies van plan was is nog niet duidelijk.

 

Spion

Het is dus ook niet duidelijk of de actie van de vrouw te maken heeft met de spanningen en zorgen rond vermeende spionage van de Chinese regering in de VS en de EU via bijvoorbeeld Chinese deelname in de ontwikkeling van 5G.

China zei vorige maand nog het abnormaal en immoreel te vinden als de EU zou besluiten dat Chinese telecomfabrikanten als Huawei niet zouden mogen meedoen met de aanleg van 5G-netwerken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat in Brussel na overleg met EU-buitenlandchef Mogherini.

De zorgen van zowel EU als de NAVO liggen vooral bij mogelijke ‘achterdeurtjes’ in software van met name Huawei. Hierdoor zou vertrouwelijke bedrijfsinformatie en zelfs staatsgeheimen in handen kunnen komen van de regering in Peking. Yi vindt de aantijgingen politiek gemotiveerd en ongegrond.

 

Gerelateerde berichten...

X