Alternatief licentiescenario

Microsoft

Stel, je bent een chefkok. De keuken is jouw domein. Ingrediënten en hun talloze combinaties hebben geen geheimen voor je. Je hanteert het koksmes, het fornuis en de oven als een tovenaar en de gasten dragen jou op handen. Gaan jouw handen dan niet jeuken als jij moet toekijken hoe een amateur prachtige ingrediënten mishandelt en combinaties uitprobeert die gegarandeerd in de prullenbak belanden?

Een vergelijkbare machteloosheid ervaar ik vaak als het gaat over softwarelicenties. Zonder hoogmoedig te willen klinken, durf ik te beweren dat ik daar verstand van heb. Ik – of één van mijn collega’s – kan voor iedere organisatie een haarscherp licentiescenario maken. In welke combinatie dan ook – on-premise (nieuw of tweedehands), cloud of beide. Dat doen wij ook in de vorm van een second opinion. Wat mij nu zo moedeloos maakt, is dat ik vanaf de zijlijn vaak moet toezien hoe instellingen zich laten beetnemen door zogenaamd onafhankelijke adviseurs.

LSP’s – Licensing Solutions Partners – en Microsoft resellers voelen voortdurend de hete adem van de softwaregigant in de nek. Microsoft zet namelijk vol in op de cloud en abonnementen. Dat betekent dat de licentieadviseurs die afhankelijk zijn van hun Microsoft-provisie hun advies steevast in de richting van de cloud en abonnementen stuurt. On-premise en perpetual licenties worden terzijde geschoven, omdat ze daar praktisch geen provisie op krijgen. Laat staan dat ze tweedehands licenties meenemen in hun advies.

Als ik dit soort verhalen hoor – en helaas gebeurt dat regelmatig – begin ik te tandenknarsen van ergernis. Veel adviezen worden als een geniepige vorm van sales verkocht en het mag duidelijk zijn dat hierbij niet het belang van de klant voorop staat. Gelukkig sta ik niet altijd machteloos aan de zijkant. Steeds vaker vragen profit- en non-profit-instellingen ons om een alternatief scenario. We weten namelijk uit ervaring dat de meeste organisaties juist gebaat zijn bij een op maat gemaakte combinatie van de verschillende soorten licenties.

Onlangs mochten we voor het Amsterdamse OLVG, waar een kleine 6000 mensen werken, een alternatief scenario maken. Hun ICT-inkoper had de LSP duidelijk laten weten dat het ziekenhuis nog niet klaar was om naar de cloud te gaan. Toen ze met zijn volledig op de cloud toegespitste licentieadvies bij ons aanklopten, hebben wij samen met hen drie verschillende licentiescenario’s samengesteld. Uiteindelijk kozen ze voor een scenario dat begint met een passende oplossing voor hun huidige situatie en dat op termijn naar de cloud zal leiden. Deze optimale licentiemix voor de komende drie jaar voldoet niet alleen aan alle regels en technische mogelijkheden, maar bespaart ook nog eens indrukwekkende hoeveelheden geld. Als kers op de taart dachten wij mee over het opleidingstraject om de organisatie klaar te stomen voor de cloud.

Wat een chefkok in de keuken presteert, is vakmanschap. Zelf ben ik niet zo’n ster in de keuken, maar als het aankomt op softwarelicenties weet ik als geen ander waar Abraham de mosterd haalt.

Raymond Lindemans | License Partners

Gerelateerde berichten...