Bouw een stabiel internet netwerk met UTP kabels

kabelinternet URP-kabel

Herken je dit? Je krijgt bezoek over de vloer en het eerste wat gevraagd wordt bij binnenkomst is: ‘Wat is jullie wifi wachtwoord?’ Het is één van de meest gestelde vragen. Even snel mail checken op een mobieltje, iets laten zien op de iPad of huiswerk maken tijdens het bezoek eist veel van je netwerk. Vooral als iedereen er gezellig op meelift. Als jij rekent op een goede verbinding en het internet laat je in de steek, dan kun je je netwerk aanzienlijk verbeteren met UTP kabels.

UTP kabels: standaard goed netwerk

Wat zijn UTP kabels precies? We geven graag een opfrisser. UTP kabels zijn dé netwerkkabels voor snel en stabiel internet. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende categorieën,: Cat5e, Cat6a en Cat6. Deze categorieën houden verband met de snelheid en bandbreedte die de UTP kabel aankan. Cat5e is geschikt voor 1.000 Megabyte per seconde (Mbps) en 100 Megahertz (Mhz), Cat 6 verzorgde 10.000 Mpbs en heeft een bandbreedte van 250 Mhz en Cat6a is de snelste in zijn soort met 10.000 Mbps en een bandbreedte van 500 Mhz. Als je weinig doet met het internet thuis dan is Cat5e geschikt. Cat6 is de meest verkochte UTP kabel voor het thuisnetwerk en levert een heel stabiele verbinding. Wanneer er erg veel en tegelijkertijd van het internet gevraagd wordt (zoals in bedrijven of in de huisartsenpraktijk) dan kies je voor de Cat6a netwerkkabel.

Kan van je verbinding op aan

Een UTP kabel is geen gewone internetkabel (dat is meer een verzamelnaam voor alle mogelijke bekabeling voor je netwerk), maar eentje die garant staat voor snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn gemakkelijk vanaf de router te trekken naar alle apparaten waarop je van een stabiel netwerk wil genieten. Werk je veel thuis en ben je daardoor veel online, dan wil je van je internetverbinding op aan kunnen. Stabiel internet op je thuiswerkplek creëer je onder meer met UTP kabels. Zelfs wanneer je wifi heel goed is, is bedraad internet aan te raden. Juist voor je thuiswerkplek, want als ze wireless verbinding hapert, heb jij dankzij de UTP kabel nog steeds een heel fijne verbinding.

Wat je moet weten over UTP kabels

UTP kabels worden ook nog wel eens CAT kabels genoemd, maar niet alle CAT kabels zijn UTP kabels. Hoe zit dat? UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Dit betekent dat de kabel niet wordt afgeschermd tegen storingen van buitenaf. Verder bestaat de kabel uit vier aderparen die de data doorgeven tussen apparaten, router en internetverbinding. Dat ‘unshielded’ kan lastig zijn wanneer de internetkabel ook langs andere stroomdraden ligt. Ook apparaten (zoals een magnetron) kan storing geven op de UTP kabel, waardoor je netwerk minder stabiel wordt. Loopt de kabel langs mogelijke storingsbronnen? Kies dan voor een ander type CAT kabel, namelijk een FTP kabel. Van de Cat6 en Cat6a zijn ook FTP verkrijgbaar. Deze werken net zo als de UTP kabels, alleen hebben deze een extra bescherming tegen storingsbronnen van buitenaf.

UTP kabels: de beste ICT oplossing

UTP kabels zijn zeer geschikt voor een bedrijfsnetwerk én voor een thuisnetwerk. Maar wat als je in een andere kamer dan de router je thuiswerkplek hebt gerealiseerd? Dan kies je voor UTP kabels op rol. Dit maakt het mogelijk om één lange kabel door het huis leggen en dan netjes weg te werken in een kabelgoot of de muur. Wij raden het gebruik van een kabelgoot aan, omdat je de kabel zo beter beschermt. Door te kiezen voor een lange, netjes weggewerkte, verbinding van de router naar bijvoorbeeld je computer of smart tv, creëer je een stabiele verbinding. Dan geniet je van een goede internetverbinding overal in huis, ook op zolder.

Met en zonder draad

Natuurlijk is het mogelijk om een bedraad internet netwerk aan te leggen in huis én gebruik te blijven maken van wireless internet met de andere apparaten in huis, zoals bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet. Zo kan toch iedereen in huis tegelijk gebruik maken van het internet. Wij raden vooral aan om apparaten die grootverbruikers zijn van het internet met een draad te verbinden aan het internetpunt in huis. Denk hierbij aan je computer (de hele dag online vergaderen kost veel bandbreedte), de gameconsole waarmee je online speelt en de smart tv waarop je de leukste films en series streamt. De UTP kabel is daar uitermate geschikt voor, omdat het dus een stabiele en snelle verbinding tot stand brengt. En dat werkt, gamet en kijkt wel zo prettig.

Gerelateerde berichten...