Geachte RvB, ICT is geen “enge ziekte” …

“ICT op de agenda van de RvB, nee bedankt! Okay, 3x per jaar hooguit, omdat met ICT vaak hoge kosten zijn gemoeid. Het lijkt wel of ze elk jaar meer geld nodig hebben. Soms lijkt het wel een bodemloze put, en lang niet altijd is duidelijk waarom het zoveel moet kosten. Wanneer worden de kosten nu eens lager?”, verzuchtte de CFO.

Bovenstaande conversatie mag nooit plaatsvinden in een ziekenhuis, zelfs niet in gedachten. Het belang van ICT voor de zorg en de zorgprofessional is evident, en het ziekenhuis kan werkelijk geen uur zonder ICT, misschien zelfs geen 5 minuten. De afhankelijkheid van ICT is zo groot geworden, dat wanneer de informatiesystemen uitvallen, operaties moeten worden uitgesteld, behandelingen moeten worden gestaakt, ambulances moeten worden weggestuurd, en de patiënten zelfs geen nieuwe bloedzak of maaltijd kunnen krijgen, omdat dieetgegevens en bloedwaarden elektronisch zijn opgeslagen.
Maar er is meer: Digitalisering brengt de zorg innovatiekracht. ICT als de motor van innovatie in de zorg. Videoconsulten, thuismeting, thuismedicatie en thuismonitoring zijn alleen mogelijk door de inzet van ICT. Data analyse en patroonherkenning in de patiëntendatabase zijn alleen mogelijk door de juiste inzet van ICT voor de zorg.
Dat betekent dat ICT een cruciale factor is in de bedrijfsvoering van het ziekenhuis; niet alleen randvoorwaardelijk voor het primaire proces, maar ook een factor van betekenis voor de toekomst van de zorg in Nederland. Het bestuur van het ziekenhuis moet daarom ICT kennis ter beschikking hebben, en ICT niet blijven zien als een noodzakelijk kwaad en een kostenpost. De RvB van het ziekenhuis moet voldoende kennis om zich heen verzamelen om de echte toegevoegde waarde van ICT in te zetten.

Ik pleit daarom voor een CIO in de RvB, maar het helpt al wanneer de CIO een heel kort lijntje heeft met de RvB; en dan bij voorkeur met de voorzitter van de RvB, of de medicus in de RvB, en niet met de CFO. Want ICT is geen kostenpost, geen “enge ziekte” om het zo min mogelijk over te hebben, maar een spannend onderwerp, met behulp waarvan ziekenhuizen de concurrentie om de patiënt beter aankunnen, en zelfs kosten kunnen besparen. ICT helpt om de efficiency in het ziekenhuis te verhogen en de informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen te verbeteren. Reden genoeg voor de RvB om de vinger aan de pols te houden bij de ICT, en om regelmatig geïnformeerd te worden over de status van de projecten.

Over de auteur: Daniel Jolink is Portfoliomanager / Programmamanager bij het UMC Utrecht en actief betrokken bij de Stichting Projectmanagement in de Zorg. Hij heeft in die rol eerder gewerkt bij het Radboudumc, Erasmus MC en LUMC. Hij schrijft zijn blogs en artikelen op persoonlijke titel.

Lees ook:
  • CMIO, pak je rol (niet: chef EPD)
  • Hoelang kan een ziekenhuis zonder haar ICT?

Gerelateerde berichten...