Welke valkuilen zijn gevaarlijk bij het gebruik van clouddiensten?

Tegenwoordig maken bijna alle grote bedrijven, maar ook overheidsinstanties, scholen en zzp’ers, via het internet gebruik van clouddiensten. En dat is begrijpelijk en terecht, want gebruikmaken van de cloud heeft een hele lijst voordelen te bieden voor ondernemers, ambtenaren, zelfstandigen en particulieren.

Veel gebruikers van clouddiensten realiseren zich echter niet dat er ook tal van gevaren aan het gebruik van de cloud zijn verbonden. Cloudexperts waarschuwen mensen voor de belangrijkste valkuilen die er zijn bij het gebruik van de cloud. Lees snel verder en ontdek ook hoe je jezelf en je organisatie beter kunt beschermen én hoe je jouw cloud slimmer en veiliger kunt gebruiken.

Risico op dataverlies

Een van de grootste valkuilen van cloud diensten is het feit dat er bij deze internetoplossing onverwacht dataverlies kan optreden. Althans, als je niet goed oplet. Zo kan het zijn dat je internetverbinding een tijdje onderbroken raakt, terwijl je in de cloud aan het werk bent. Dit valt nauwelijks op als je druk aan het werk bent. De Cloud server slaat jouw documenten dan niet automatisch op. Sluit je vervolgens zonder goed op te letten de computer af, dan ben je een hoop gegevens verloren. En dat is natuurlijk erg frustrerend.

Dataverlies kan overigens ook optreden door randsom software die jouw computer heeft geïnfecteerd. Er doen via internet vervelende bestandjes de ronde, die eenmaal geactiveerd verhinderen dat jouw Cloud systeem bijgewerkte gegevens opslaat.

Gevaar van hackers

Het kapen van onlineaccounts, Microsoft-toepassingen en social media-accounts komt helaas nog steeds zeer geregeld voor. Hackers zijn sterren in het kapen van accounts, die ze dan kunnen doorverkopen of gebruiken voor eigen gewin. Helaas zijn vandaag de dag niet alle cloud diensten en aanbieders van Cloud ruimte even goed beveiligd. En bestaat er dus het risico dat je gehackt wordt en jouw bedrijfsgegevens of persoonlijke documenten gestolen worden. Of, nog erger, dat jouw account gebruikt wordt voor criminele activiteiten en jij als ‘eigenaar’ financieel en juridisch aansprakelijk wordt gesteld voor geleden schade.

Afhankelijkheid van je leverancier

Er zijn online diverse Cloud aanbieders te vinden, die gratis opslagruimte in de cloud aanbieden. Denk aan Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox of Amazon Drive. Vaak bedraagt de gratis beschikbare opslagcapaciteit tussen de 2 GB en de 5 GB. Dit lijkt veel ruimte, maar die is snel gevuld als je veel filmpjes, fotomateriaal en grote bestanden wilt opslaan. Wil je meer Cloud ruimte krijgen, dan moet je betalen en ben je nog afhankelijker van de leverancier dan je al was.

Mogelijke DDoS-aanvallen

Belangrijk is om als gebruiker van een clouddienst altijd rekening te houden met het doemscenario van een DDoS-aanval. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Internetcriminelen vormen hierbij een netwerk van gehackte computers en servers, die ze gezamenlijk en tegelijkertijd een website laten bezoeken. Hierdoor komt de betreffende website, bijvoorbeeld jouw cloudaanbieder, plat te liggen en kun je dus niet bij belangrijke documenten komen!

Gerelateerde berichten...