Consumentenbond: nog steeds veel onveilige Chinese beveiligingscamera’s

beveiligingscamera bewakingscamera Chinese beveilingscamera's

Onveilige Chinese beveiligingscamera’s blijven de Nederlandse markt overspoelen. Ook als webwinkels ze van hun site verwijderen. Verkopers bieden vergelijkbare producten  gewoon aan onder een andere merknaam. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport.

Zeker 27.000 Nederlandse bewakingscamera’s uit China zijn gemakkelijk te hacken en volgens de bond komen er steeds meer bij. Dergelijke camera’s zijn ook in gebruik bij kleine bedrijven en ook zij lopen daardoor groot risico.

Hackers kunnen gemakkelijk meekijken en wachtwoorden veranderen. Ze kunnen de camera zelfs uitzetten of toegang krijgen tot andere apparaten in het netwerk. Er zijn meldingen van Chinese beveiligingscamera’s die wordt ingezet om spam te versturen of voor het plegen van cyberaanvallen.

Het probleem van de onveilige camera’s is niet nieuw. De Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Paul Marrapese vond begin 2019 wereldwijd al 2 miljoen onveilige camera’s. Hij informeerde fabrikanten, maar die ondernamen geen actie. Inmiddels staat de teller op 3,5 miljoen.

 

CamHi

Vooral camera’s  met de app CamHi zijn kwetsbaar, zo stelt de bond, De app wordt meegeleverd met een beveiligingscamera van HiChip. Alleen zij maken 38% van dit soort camera’s. Ze hebben eigenlijk allemaal erg voorspelbare identificatienummers, standaard wachtwoorden die heel makkelijk te hacken zijn en daarbij ook een slechte beveiliging.

Mede door dit soort incidenten maakte de Consumentenbond een lijst met onveilige camera’s. Hun advies is om de risicovolle camera’s terzijde te schuiven en voor betere modellen te kiezen. Alleen als gebruikers weten hoe ze de juiste internetpoort in de camera kunnen blokkeren (UDP-poort 32100) kun je een onveilig apparaat aanschaffen. Die blokkade beperkt de toegang tot de camera tot het eigen wifinetwerk, wat de veiligheid vergroot.

De bond is al langer bezig met de bestrijding van dergelijke camera’s en vroeg de Amazon.nl eerder al om 10 producten van de site te halen die met CamHi werken. Dit zijn producten van  Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI. Fabrikant HiChip belooft verbeteringen maar nog onduidelijk is of die zijn doorgevoerd en welke dat zijn.

CBS

Volgens het CBS is goederenimport uit China is vooral tech-import. De totale  goederenimport was in 2018 ruim 39 miljard euro. Het CBS stelt dat in de publicatie ‘De Nederlandse importafhankelijkheid van China, Rusland en de VS’.

 

Gerelateerde berichten...

X