2min Security

Ook dure ‘slimme’ deurbel soms onveilig

Ook dure ‘slimme’ deurbel soms onveilig

Slimme deurbellen, tegenwoordig een populaire keuze voor extra veiligheid bij de voordeur, blijken niet altijd zo veilig te zijn als consumenten vermoeden. Dat geldt ook voor duurdere modellen.

Uit een onderzoek door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) blijkt dat de beveiliging van veel van deze apparaten tekortschiet. Het risico? De persoonlijke gegevens van gebruikers kunnen eenvoudig in verkeerde handen vallen. En criminelen kunnen het (wifi-)netwerk van gebruikers (te) makkelijk benaderen.

De RDI voerde een test uit op verzoek van het Financieele Dagblad. Inspecteurs onderzochten verschillende slimme deurbellen en ontdekten dat de beveiliging vaak niet op orde is. Vooral goedkope modellen bleken kwetsbaar. De gegevens van de camera’s kunnen worden onderschept, en hackers krijgen via de deurbel vaak eenvoudig toegang tot het netwerk van een huishouden. Hierdoor kunnen zij ook andere apparaten, zoals computers en smartphones, hacken.

Strenger toezicht

Vanaf volgend jaar zal de RDI, in het kader van Europese richtlijnen, strenger toezien op de beveiliging van deze apparaten. Toestellen die niet voldoen aan de nieuwe veiligheidsstandaarden mogen dan niet meer worden verkocht in de Europese Unie. De verwachting is dat dit leidt tot een verbod op veel huidige modellen, vooral de goedkopere varianten. De inspecteurs benadrukken dat het probleem niet alleen de deurbel zelf betreft, maar ook de beveiliging van de data die de deurbel verzendt. Sommige apparaten sturen camerabeelden door naar (buitenlandse) datacenters, vaak zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Dure toestellen niet altijd veilig

Dit betekent dat beelden van bezoekers of voorbijgangers mogelijk worden opgeslagen en elders gebruikt, zonder dat de gebruiker daar controle over heeft. De RDI raadt consumenten daarom aan om de mogelijkheid van datadoorvoer naar externe datacenters uit te schakelen, indien dit kan. Dit advies is echter alleen toepasbaar op de duurdere modellen; de goedkopere deurbellen bieden deze optie vaak niet. Bijkomend probleem daarbij is, dat importeurs goedkope Chinese producten nogal eens ten onrechte als een dure en ‘veilige’ variant aanbieden.

Babyfoons

Naast slimme deurbellen namen de inspecteurs voor het artikel in FD ook andere slimme apparaten, zoals babyfoons, onder de loep. De conclusie is duidelijk: voor wie waarde hecht aan privacy en veiligheid, is het raadzaam kritisch te kijken naar de beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden. Het risico dat beelden van de baby elders opduiken is groot.