Coronacrisis stimuleert online betalingen

online betalen credit card met hangslot en wereldbol

De coronacrisis zorgde dat mensen meer online betalingen gingen doen, zoals met iDEAL en creditcard en minder via PIN of contant. Na een tijdelijke terugval tijdens de lockdown liggen de totale wekelijkse uitgaven via PIN, iDEAL en creditcard sinds medio mei weer hoger dan voor de lockdown. Dat blijkt uit gegevens van de Betaalvereniging en het CBS.

Na het begin van de lockdown zagen de Betaalvereniging en het CBS een verschuiving van offline- naar online betalingen. Een week later bleek het aantal onlinebetalingen via iDEAL 36 procent hoger. In dezelfde periode daalt daarentegen het aantal betalingen ‘ter plekke’ via PIN met 23 procent. Het aantal geldopnames daalt dan met 37 procent.

In de weken daarna blijft dat verschil grosso modo in stand bij PIN. Bij de geldopnames wordt het verschil vanaf medio mei wat kleiner. Het aantal internetaankopen via creditcardbetalingen neemt over deze hele periode licht toe.

Groei in iDEAL-transacties

De verschuiving van offline- naar onlinebetalingen is al langer aan de gang. Zo lag het aantal iDEAL-betalingen voor de lockdown al zo’n 20 procent hoger dan een jaar eerder. In de periode van de lockdown nam het aantal iDEAL-betalingen toe, tot 40 procent hoger dan een jaar eerder in de tweede week van april. Sinds het afbouwen van de maatregelen neemt het aantal iDEAL-betalingen minder sterk toe, maar gemiddeld genomen nog steeds sterker dan voor de crisis.

In het begin van de lockdown liepen de bedragen die via PIN en iDEAL werden betaald tijdelijk terug. Na een dieptepunt medio april herstelden deze bestedingen weer. Sinds medio mei (week 22) liggen ze per saldo hoger dan vlak voor de crisis.

 

Samenwerking CBS met Betaalvereniging

Het CBS en de Betaalvereniging werken tegenwoordig samen in zowel het leveren als analyseren van gegevens over online betalingen. Het gaat om weekgegevens over iDEAL, creditcard, PIN en geldopnames die van de Betaalvereniging ter beschikking komen aan het CBS. Dit is een speciale samenwerking in het kader van de coronacrisis.

De BVN stelt de cijfers samen op basis van data van verschillende bronnen over het betalingsverkeer en publiceert ook zelf over deze data op de eigen website (www.betaalvereniging.nl). Voor de waarde van iDEAL-transacties hebben BVN en CBS een schattingsmethode ontwikkeld, waarbij mede gebruik is gemaakt van informatie van ABNAMRO.

Gerelateerde berichten...

X