Cyber Security Raad: investeer om Nederland digitaal veilig te houden

Cyber Security

Het Cyber Security Beeld Nederland 2016 dat de Cyber Security Raad deze week naar de Tweede Kamer  stuurde, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De digitale dreigingen voor Nederland nemen hand over hand toe. Onze economie en welvaart lopen serieus risico als cybersecurity niet hoger op de agenda komt bij overheid, bedrijfsleven en burgers.

Het moet een normaal onderdeel zijn van al ons dagelijks handelen, net zoals we op onze fysieke veiligheid letten. Publieke en private partijen moeten daar veel meer op inzetten en op investeren.

Sloten op deuren, alarmsystemen en camera’s zijn niet meer weg te denken. Maar waarom doen we dat niet digitaal? Een groot gedeelte van ons leven speelt zich digitaal af. Veel mensen hebben digitaal meer geld en gegevens te beschermen dan dat ze in huis hebben. Toch is voor veel mensen cybersecurity een ver-van-mijn-bedshow.

Het Cyber Security Beeld Nederland 2016 laat zien dat dit een misvatting is. Het krijgt niet de aandacht die het verdient. Er zijn ernstige ontwikkelingen gaande, die direct invloed hebben op de Nederlandse burger, bedrijfsleven en overheid. Gegevens worden gestolen of gegijzeld en cyberspionage en cyberaanvallen ondermijnen politiek, bestuur, en concurrentiepositie. Ze vormen een bedreiging voor de rechtsorde en welvaart.

Investeren

De Cyber Security Raad stelt dat Nederland voorop loopt als het gaat om digitalisering. Dankzij onze uitstekende digitale infrastructuur zijn we één van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. De steeds verdergaande digitalisering van onze maatschappij is een revolutie die ons leven drastisch en blijvend verandert. Dat biedt veel economische kansen en mogelijkheden tot innovatie. Maar dan is het wel noodzaak  dat de digitale wereld veilig en vertrouwd blijft.

Actie is geboden. Publieke en private partijen zullen meer de handen ineen moeten slaan om cybersecurity hoog op de agenda te krijgen. Dit geldt voor zowel overheid als bedrijfsleven, maar ook bij burgers. Investeringen zijn nodig om bestaande initiatieven uit te breiden en nieuwe op te starten. Alleen zo stellen we de digitale toekomst van ons land veilig.

Advies

De Cyber Security Raad heeft mevrouw H. W. P. M. A. Verhagen, CEO PostNL, bereid gevonden om als vooraanstaande en invloedrijke Nederlandse CEO een publiek–privaat advies op te stellen. Deze zal het grote belang van cybersecurity voor de Nederlandse economie belichten. Dit advies verschijnt begin oktober 2016. Het geeft richting aan de publiek-private doorontwikkeling van de Nederlandse cybersecurity-aanpak.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X