Cyberonzekerheid baart CEO’s zorgen

Cyber Security cyberonzekerheid

Cyberonzekerheid baart CEO’s veel zorgen. Ondanks dat bijna alle CEO’s van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkent, heeft 74% zorgen over hun vermogen om dreigingen succesvol het hoofd te bieden.

De cijfers uit het het meest recente Cyber-Resilient CEO-rapport wijzen op een significant verschil tussen het besef van het belang van cybersecurity en het vertrouwen in de eigen verdediging.

Accenture, samensteller van het rapport, schetst ter illustratie de situatie bij een vooraanstaand logistiek bedrijf. Als gevolg van een cyberaanval ondervond het bedrijf aanzienlijke financiële schade, waaronder een daling in omzet van 20% en een rechtstreeks verlies van 300 miljoen dollar. Dit illustreert de gevolgen van ontoereikende cybersecurity-maatregelen.

Cyberbewustzijn vs. strategische actie

Het onderzoek Cyber-Resilient CEO’onthult verontrustende ontwikkelingen in cybersecurity. Veel CEO’s geven bijvoorbeeld toe dat hun benadering van cybersecurity eerder reactief dan proactief is. Dit verhoogt het risico op aanvallen en de kosten voor herstel. Een noemenswaardige bevinding is dat 60% van de CEO’s toegeeft dat hun organisaties cybersecurity niet integreren in hun bedrijfsstrategieën.

Daarnaast geeft 44% aan dat cybersecurity slechts sporadisch aandacht krijgt. Hoewel 90% van de CEO’s het belang van cybersecurity erkent voor het behoud van klantvertrouwen, besteedt slechts 15% hier regelmatig tijd aan tijdens vergaderingen, wat duidt op een discrepantie tussen inzicht en actie.

Het rapport benadrukt de groeiende risico’s van generatieve AI, met 64% van de CEO’s die bezorgd is over het gebruik ervan door cybercriminelen in complexe aanvallen. Dit onderstreept de urgentie voor bedrijven om hun cybersecurity-strategieën te herzien en te versterken. Opvallend is dat meer dan de helft van de CEO’s (54%) de kosten voor het implementeren van cybersecurity hoger inschat dan de mogelijke financiële impact van een cyberaanval.

Cyberresilience onderscheidende factor

Een klein percentage van de ondervraagde CEO’s (5%) onderscheidt zich door cybersecurity als een essentieel onderdeel van hun bedrijfsstrategie te beschouwen. Deze ‘cyber-resilient CEO’s’ staan aan het roer van organisaties die effectiever reageren op cyberdreigingen en minder financiële schade ondervinden bij beveiligingsincidenten. Dit leidt tot betere financiële prestaties.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...