HPE gaat helpen met opvangen van restwarmte bij datacenters

HPE gaat helpen met opvangen van restwarmte bij datacenters

Hewlett Packard Enterprise en Danfoss gaan helpen met het opvangen van restwarmte van datacenters. Dat doen ze met de introductie van HPE IT Sustainability Services – Data Center Heat Recovery. Deze kant-en-klare module om warmte terug te winnen helpt organisaties om restwarmte te beheren en beter te benutten.

De snelle integratie van AI-technologieën in organisaties en bedrijven zal naar verwachting leiden tot een grote toename in zowel de vraag naar elektriciteit als het gebruik van voor AI-geoptimaliseerde IT-infrastructuur. Volgens het International Energy Agency zal de AI-industrie in 2026 exponentieel groeien en minstens tien keer zoveel elektriciteit verbruiken als in 2023.

Verwarming

Een doorgaans nog onbenutte bron van duurzame energie is restwarmte. Het overschot aan warmte in de EU alleen al vertegenwoordigt naar schatting 2.860 TWh/jaar. Dit is bijna gelijk aan de totale energievraag van de EU voor verwarming en warm water in woongebouwen en gebouwen in de servicesector. De continue stroom van restwarmte van datacenters is daarbij een zeer betrouwbare bron van duurzame energie.

De nieuwe energie-efficiënte datacenteroplossing compacte containers met hoge capaciteit (kW/rack). Ze kunnen bijna overal worden ingezet. Het maakt gebruik van technologieën zoals directe vloeistofkoeling, wat het totale energieverbruik met 20% vermindert.
Danfoss levert onder andere modules voor warmtegebruik die restwarmte van datacenters opvangen en ter plekke hernieuwbare warmte te leveren aan gebouwen en industrieën in de omgeving. Bovendien verbeteren.
HPE’s MDC heeft bovendien technologieën voor vloeistofkoeling om de energie-efficiëntie met meer dan 20% te verbeteren en de energieproductie en -verdeling te optimaliseren. Dit moet tot aanzienlijke energiebesparingen leiden.

De implementatie kan drie keer sneller worden gerealiseerd dan bij traditionele datacenters, van 18 maanden tot slechts 6 maanden. Tot slot maken de kleinere afmetingen en de flexibiliteit van de MDC’s plaatsing mogelijk dichtbij locaties waar data wordt gegenereerd. De energie-impact en knelpunten die gepaard gaan met complexe netwerkoplossingen en dataoverdracht worden daardoor minder.

Lees ook:
  • Datacenter Interconnect levert aan warmtenet