Datacenter Meta komt in Zeewolde

datacenter met beheerder Hollands Kroon

Het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, komt waarschijnlijk te staan in Zeewolde. Dat bevestigde het bedrijf zelf en maakte zo een einde aan de rondzingende speculaties.

Meta wil een nieuw datacenter om de infrastructuur te kunnen uitbreiden. Dit nieuwe datacenter wordt ruim anderhalf miljoen vierkante meter groot. Het College van B en W van de gemeente waren ervan op de hoogte en stemden ermee in, maar hielden de lippen stijf op elkaar.

B en W stemde op 18 november al in met de plannen van Meta. Het is nu de beurt aan de gemeenteraad om er al dan niet mee akkoord te gaan.

Bezwaren

Of dat akkoord er komt is nog niet helemaal zeker. Begin maart 2021 dienden 166 inwoners al bezwaren in. Er waren vooral vragen rond het water- en energiegebruik en de landschappelijke inpassing van het datacenter.Daardoor voerde B en W wel al een aantal aanpassingen door.

Er zijn nu bijvoorbeeld aanvullende eisen over de startomvang van het datacenter en de uiteindelijke hoogte van de nieuwe bomen. Ook ligt er nu een extra plan voor grondgebonden zonnepanelen. Alle stukken zijn openbaar en in te zien op www.zeewolde.nl/datapark.

Meta is de derde Amerikaanse techreus die neerstrijkt in Nederland. Google en Microsoft zitten ook al in ons land met grote datacenter.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...