Van datacenters, naar Centers of Data

Het applicatie- en datalandschap verschuift van traditionele datacenters naar Centers of Data. Dat was de boodschap van Aruba Networks ongeveer een jaar geleden. Afgelopen maand kwam Aruba Networks met de eerste echte oplossing voor deze trend.

De traditionele datacenters van bedrijven zijn niet meer de enige ‘houders van data’, zelfs niet van applicaties. Tegenwoordig zijn er ook gedistribueerde en gevirtualiseerde “edge” datacenters waar gegevens worden gecreëerd en verwerkt.

“We zitten weer in een golf van decentralisatie van data. De vraag is alleen of de IT infrastructuren die nu gebouwd worden daar wel in voorzien.”
                                                       Barry van Beem AXEZ (Platinum partner Aruba Networks)

Beveiliging en haarspelden

Gecentraliseerde beveiligingsoplossingen zijn niet ontworpen om onderling applicatieverkeer binnen het datacenter (oost – west verkeer) te inspecteren en te beschermen. Het is vaak operationeel en economisch niet praktisch om in elk serverrack een beveiligingsapparaat te implementeren. Ook haarspeld verkeer naar één centraal beveiligingsapparaat kost teveel verwerkingstijd.

Het op grote schaal leveren van netwerk- en beveiligingsservices is een steeds grotere uitdaging voor organisaties. Dat is zeker het geval als een bestaand datacenter uitgebreid moet worden, bij edge-implementaties van nieuwe toepassingen of het uitrollen van nieuwe locaties. Hoe hou je dit overzichtelijk, beheersbaar, veilig en snel?

Volgens ESG-onderzoek draait 70% van de organisaties cloud-native en/of op containers gebaseerde applicaties in hybride omgevingen of is dit van plan. Ondernemingen hebben een moderne omgeving nodig om moderne, cloud-native applicaties beter te ondersteunen. Maar het gevolg is dat die apps en data bijna overal kunnen ‘wonen’, zeker niet alleen in een centraal datacenter.

Aruba Switch voor Distributed Services

Aruba Networks zag een jaar geleden al de noodzaak om deze nieuwe realiteit aan te pakken en is mede daarom een samenwerking aangegaan met Pensando Systems om een nieuwe categorie Aruba netwerk switches te creëren.

Eerste vrucht uit die samenwerking is de Aruba CX 10000 waarmee Services zo dicht mogelijk bij de plek worden ingezet waar applicaties worden verwerkt namelijk direct waar de server connecteert met het netwerk.

Aruba’s switch voor Distributed Services levert wire-rate routing en switching met L4-L7 stateful software services, inclusief firewall, DDoS, encryption, network address translation (NAT), load balancing en network telemetry voor elke workload of server. Networking Automation wordt gedaan met het krachtige en programmeerbare Aruba AOS-CX-besturingssysteem en aangestuurd vanuit de Aruba Fabric Composer.

Beter en goedkoper?

De Aruba CX 10000 is ontworpen om de netwerkbandbreedte en -prestaties te optimaliseren en levert volgens Aruba 100X de schaalgrootte en 10X de prestaties tegen een derde van de TCO van legacy-switching- en beveiligingsoplossingen.

Dat de nieuwste Aruba Switches sneller en schaalbaarder zijn, dat zal u best geloven. Maar 1/3 van de kosten? Dat klinkt nogal utopisch. Toch zit er wel iets in. Het komt vooral doordat beveiligingsbeleid en netwerkbeheer samenvloeien en dus qua beheer heel veel eenvoudige. Deze vormen natuurlijk een belangrijk en wederkerend deel van de totale kosten.

Wanneer gebruik je switches voor Distributed Services?

De nieuwe switch is vooral zeer geschikt voor nieuwe server racks of colocatie implementaties waar u wel beveiliging en encryptiemogelijkheden wil, maar niet enorm wilt groeien in gebruikte ruimte, stroom en dataverkeer. Geen aparte beveiligingsapparatuur op de colocatie en geen data die op en neer moet naar een centrale of online security oplossing. In plaats daarvan security en encryptie in de switch die daar ‘aan de Edge’ staat. Dat klinkt logisch.

Tijd om anders te kijken naar Data Center Switching?

Organisaties lanceren het ene na het andere online initiatief. Die cloud-native apps, hebben een flexibele, schaalbare en krachtige infrastructuur nodig. Aruba zet in op het anders aanpakken van die infrastructuur, inclusief de security. Dat zou het weleens veel makkelijker kunnen maken om uw werknemers en klanten nog beter van dienst te zijn.

Auteur: Thierry Lubbers, Consultant bij AXEZ

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X