“Datacenters van groot strategisch belang”

digital

De datacentersector wordt in het verdomhoekje geplaatst. Dit stelt Kees Verhoeven, eigenaar van Bureau Digitale Zaken, in het FD. Dat is, meent hij, schadelijk voor de digitale economie. En voor de verduurzaming van de sector.

Vorige week tekende de Eerste Kamer opnieuw verzet aan tegen de bouw van het Meta-datacenter in Zeewolde. Ook wonnen Meta’s lokale tegenstanders fors bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder al besloot Minister De Jonge tot een bouwstop voor grote datacenters. De komende negen maanden willigt de overheid geen bouwaanvragen in voor datacenters groter dan 10 hectare. En met een energieverbruik van 70 megawatt of meer.

Hapsnapbeleid

Volgens Michiel Steltman, Managing Director DINL, etaleert deze reactie het hapsnapbeleid, waarin in feite wordt geconstateerd dat we van zo’n bouwstop allemaal beter worden. “Terwijl iedereen afhankelijk is van data en digitale infra. Niets kan tegenwoordig functioneren zonder data en serverparken. Toch heeft het kabinet na 20 jaar digitale economie nog steeds geen helder beeld van de integraliteit en samenhang van de onderdelen van het Internet en de brede digitale infra, laat staan van de effecten van zo’n bouwstop”, schrijft Steltman op LinkedIn.

Ten tijde van corona kon heel Nederland thuis onderwijs volgen, vergaderen en boodschappen doen dankzij onze digitale infrastructuur, inclusief datacenters. Consumenten willen (en kunnen) eindeloos chatten, streamen en downloaden. Bedrijven en universiteiten slaan hun kostbare kennis op in de cloud.

Megastal

Hoewel we allemaal van de digitale infrastructuur profiteren, heeft een ‘hyperscaler’ tegenwoordig hetzelfde imago als een megastal, beweert Verhoeven in het FD. “Dit zal ten koste gaan van de digitale economie én van een duurzame datacenterindustrie.”

Ook is technologie een strategische factor, stelt Verhoeven. “Zolang Europa afhankelijk is van Amerikaanse clouddiensten en Chinese zendmasten is het geen overbodige luxe om zelf te beschikken over hoogwaardige internetknooppunten. En moderne datacenters.”

Soevereiniteit

Steltman onderschrijft dit. “De Europese commissie constateerde in 2020 dat er in de EU heel veel nieuwe datacenters nodig zijn, om onze autonomie en soevereiniteit te behouden, en om te zorgen dat de Europese duurzaamheid- en digitaliseringsambities worden gerealiseerd.”

Gerelateerde berichten...