Eerste Kamer: Kabinet, houd hyperscaler Meta tegen

datacenter met beheerder

De Eerste Kamer roept het kabinet op om het op handen zijnde megadatacenter in Zeewolde alsnog tegen te houden. Een motie daarover haalde het met een ruime meerderheid. De enorme hyperscaler is van Meta, het moederbedrijf Facebook.

De motie van het PvdD-eerste Kamerlid Koffeman, roept het kabinet op om te zorgen dat het Rijk eerst een visie maakt rond het opzetten en inpassen van dit soort grote datacenters. In dit geval moet het Rijk volgens de motie zorgen dat het bestemmingsplan niet tot uitvoering komt.

In de Eerste Kamer waren alleen CDA en VVD tegen. Zowel voor- als tegenstanders legden stemverklaringen af. Zo twijfelde de een aan de correcte juridische basis van de motie, terwijl een ander weer stelde dat het megadatacenter niet moet komen, omdat het veel teveel energie zou verbruiken.

De SGP-fractie riep de minister op alles in het werk te stellen om de komst van het datacenter te stoppen. D66 stelde dat de motie de verantwoordelijke minister een steun in de rug geeft om alle juridische mogelijkheden aan de wenden om de komst van het megadatacenter te stoppen.

Verder is momenteel de eigendomskwestie van de grond waarop het datacenter moet komen het belangrijkst. Dat is nu namelijk nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Zolang daarover geen duidelijkheid is, kan de bouw sowieso niet van start.

Minister

Intussen liet minister de Jonge van Volkshuisvesting bij monde van een woordvoerder weten dat de komst van het datacenter van Meta nog ‘geen gelopen race is’. Het is echter nog niet zeker of de motie van de Eerste Kamer hierin een rol gaat spelen.

Wel is al een tijd duidelijk dat de Jonge van de hele kwestie af wil. Vorige maand werd namelijk al duidelijk dat het kabinet de bouw van gigantische datacenters in de toekomst op de meeste plekken wil kunnen verbieden. Grote bedrijven als Facebook en Google mogen hun datahallen dan alleen nog neerzetten op plekken waar windenergie van zee aan land komt, schreef de Jonge toen in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenteraadsverkiezingen

Terwijl de gemeente Zeewolde eerder dit jaar voor de komst van het datacenter stemde, zorgde de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart voor een draai. De tegenstanders van het op handen zijnde Facebook-datacenter in Zeewolde boekten bij de gemeenteraadsverkiezingen namelijk grote winst. Leefbaar Zeewolde behaalde de absolute meerderheid en de ChristenUnie boekte flinke winst.

Alle partijen die destijds instemden met de komst van het datacenter van het Facebook-moederbedrijf Meta moesten verliezen incasseren.

Meteen na de bekendmaking van de resultaten lieten de tegenstanders weten verdere actie te ondernemen tegen de komst van de hyperscaler.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X