Datacentersector kloppend hart van moderne IT

Zoals de bomen de longen van de aarde zijn, zo vormen data de bloedsomloop van onze informatiemaatschappij. En dat die informatiemaatschappij de laatste tien jaar een stormachtige ontwikkeling doormaakt, is iedereen bekend. De Nederlandse datacentersector groeit met dubbele cijfers. Onze niet te stillen honger naar data of informatie stelt steeds hogere eisen aan onze opslag en verwerking ervan. Het statische datacenter van weleer is getransformeerd naar een complete en dynamische it-omgeving. Om een goed beeld te krijgen van het kloppend hart van IT, het moderne datacenter, sprak ICT/Magazine met EMC en HPE, twee belangrijke, wereldwijde leveranciers.

Oud-Fokkerman Hans Timmerman vertelt vanuit zijn functie als CTO van EMC Nederland over de ‘realtime enterprise’. Clemens Esser, CTO bij HPE, spreekt van ‘de ideeëneconomie’. Beiden refereren aan een maatschappij waar organisaties informatiediensten als een nutsvoorziening kunnen afnemen. Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor een extern datacenter om hun IT in onder te brengen. Dat komt omdat de professionele en dedicated datacenters specifiek zijn ontworpen voor maximale schaalbaarheid, beschikbaarheid, connectiviteit en energie-efficiëntie. Dit is binnen de muren van een organisatie qua kosten en kennis steeds moeilijker te realiseren. Ook de beveiliging van IT wordt in een dedicated datacenter op hoog niveau geborgd. Uiteraard vereisen compliancy, privacy, patentwaardige informatie en extreem latency-gevoelige toepassingen zoals beursinformatie hun eigen behandeling. Los daarvan is de businesscase voor plaatsing van IT in een extern datacenter snel gemaakt.

 

Innovatiestorm

Volgens Timmerman begon de hoos aan innovaties zo’n beetje met de introductie van de iPod in de herfst van 2001. “Rond 2010 spraken we van ‘The perfect storm’”, vertelt hij. “Diverse bedrijven hebben daarvan gebruikgemaakt en zijn heel gezond uit die storm gekomen. Andere hebben de storm niet overleefd en nog weer andere zitten er nog middenin.” Nieuwe bedrijven zijn opgegroeid te midden van deze perfecte innovatiestorm en gaan daar als ‘natives’ mee om. Zij gebruiken het alsof het hun tweede natuur is. “Met de techniek die we nu tot onze beschikking hebben”, vervolgt Timmerman, “is het mogelijk om een realtime enterprise te maken.”

Volgens Esser kun je met de huidige technische mogelijkheden de wereld op zijn kop zetten met een goed idee. “Kijk naar de Ubers en de Airbnb’s van deze wereld. Dankzij de digitale ontwikkelingen wordt de entry op de wereldmarkt een stuk gemakkelijker. Om een goed idee te vermarkten, kun je de benodigde tooling in de cloud afnemen, waarvoor niet meer enorm veel kapitaal op voorhand nodig is. Veel traditionele bedrijven maken nu een transformatie door. Voorheen deed je als IT wat de business je vroeg, maar inmiddels transformeert IT van een kostenpost naar een omzetgenerator. Daarbij helpt IT de business om de vraag naar technische ondersteuning te formuleren. Wil je nu als bedrijf goed aan de ideeëneconomie kunnen deelnemen, is het zaak om in je transformatie vier elementen onder de knie te krijgen.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van juni.

 

X