Datadelen maakt zorg duurzamer en vergroot patiëntvriendelijkheid

datadelen

Digitalisering en datadelen zetten door in 2023 en zorgt voor Nederlandse ondernemers voor steeds efficiëntere processen en beter geïnformeerde besluitvorming. AI en machine learning worden steeds meer gemeengoed. Ze vereisen de beste connectiviteit, zoals glasvezel en 5G, om de kansen die digitalisering biedt ook te benutten.

Als er één sector is die de afgelopen jaren heeft laten zien wat hiermee te winnen is, is het de zorg. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid en patiëntvriendelijkheid. Zo kunnen instellingen dankzij digitalisering de zorg dichterbij cliënten en patiënten brengen. Zelfs bij je thuis. En dat is niet alleen prettiger voor hen, maar ook goed voor het milieu.

Zorg effiënter

Nu corona weer naar de achtergrond lijkt gedrongen, verwachten we dat zorginstellingen verder zullen gaan met digitalisering. Consulten en routinecontroles kunnen vaak net zo goed digitaal. Dat is voor patiënten, en mantelzorgers, voor wie de ritten van en naar de instelling een hele belasting kunnen zijn, een prettige ontwikkeling. Het helpt ook om de zorg efficiënter te maken.

Volgende stap in verbinden van data

Het belang van datagedreven samenwerking neemt toe. Het gebeurt al op relatief kleine schaal. Het veilig en betrouwbaar uitwisselen van data biedt immers veel kansen. In de KPN Health Exchange worden bijvoorbeeld zorggegevens uit heel veel afzonderlijke systemen van verschillende zorgorganisaties veilig gedeeld tussen zorginstellingen en patiënten. Dit voor een betere patiënt- en zorgervaring tegen lagere kosten. Vanuit dat perspectief is de overname van integratiespecialist Itzos door KPN Health exemplarisch. Het betekent een volgende stap in het verder ontsluiten en verbinden van data uit zorginformatiesystemen.

Datadelen niet alleen in de zorg

In 2023 gaan we data-uitwisseling ook op andere vlakken en in andere sectoren zien, is de verwachting Denk daarbij aan de energiesector. Een energieleverancier kan zo real-time inzicht krijgen in het energieverbruik en de energielevering van zonnepanelen en een accurate voorspelling doen richting de netbeheerders. Waardoor men meer alternatieve energiebronnen op het energienet kan aansluiten zonder dat het net overbelast raakt.

Gerelateerde berichten...

X