Up-to-date houden van asset-data blijkt uitdaging voor IT

35 procent van de IT-beslissers geeft aan dat IT assets handmatig worden bijgehouden. 47 procent gebruikt een geautomatiseerde asset management oplossing, 11 procent gebruikt hier geen oplossing voor en 7 procent heeft het gebruik van een oplossing gepland staan. Dit blijkt uit onderzoek van SPS onder 145 IT-beslissers. Het up-to-date houden van het overzicht (72%), het in kaart brengen van de relaties tussen de verschillende assets (35%) en het verkrijgen van realtime inzicht (23%) zijn de belangrijkste uitdagingen op het gebied van IT asset management.

Handmatige, maar zelfs ook geautomatiseerde oplossingen, garanderen niet dat het overzicht up-to-date is. Een efficiënt overzicht bevat niet alleen de assets, maar ook de relaties daartussen. Op dit moment zegt 25 procent van de IT-beslissers wel inzicht te hebben in de relaties maar niet realtime, 24 procent heeft realtime inzicht en 21 procent heeft geen realtime inzicht maar heeft hier wel behoefte aan. 17 procent heeft geen behoefte aan realtime inzicht.

Linda Verweij, COO van SPS, licht toe: “Het is opvallend om te zien dat er in de praktijk nog altijd veel handmatig vastgelegd wordt. Een spreadsheet afstemmen met de werkelijkheid kost niet alleen veel tijd, maar dergelijke lijsten verouderen ook snel. Het up-to-date houden van de registratie van de verschillende IT assets is niet eenvoudig. In de eerste plaats is er de fysieke omgeving en daarnaast de dynamische logische omgeving, gevormd door onder andere een virtuele laag, databases en software. Om al die componenten te kunnen managen is meer nodig dan een lijstje. Om actief asset management uit te kunnen voeren en optimaal te profiteren van de voordelen, zijn realtime inzicht in de assets, de relaties en afhankelijkheden essentieel. Asset management draait niet alleen om kostenbesparing of inzicht in fysiek aanwezige apparatuur, maar juist ook om het efficiënter maken van het IT-beheer en het krijgen van grip op de IT-infrastructuur.”

SPS heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in de whitepaper ‘De voordelen van active IT asset management op een rij’.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...