De rol van AI en Big Data in Business Intelligence

Performation Business Intelligence

Maak toepassing van data onderdeel van bedrijfscultuur

Big Data en Artificial Intelligence: in de afgelopen jaren domineren deze termen diverse Top10-lijsten binnen de techwereld en er zijn overal pilots gaande die de waarde van Big Data en Artificial Intelligence aantonen. Als dit de toekomst is, wat betekent het dan voor de rol van Business Intelligence?

Hoe kan de professional op het gebied van informatievoorziening zich voorbereiden op de toepassing van Big Data en Artificial Intelligence?

Linda Kooiman, (product owner Performation) en Maarten van der Wilt (CTO Performation) schrijven in het artikel Is Business Intelligence klaar voor de toekomst? over de enorme waarde van data binnen zorgorganisaties en waarom organisaties er goed aan doen om zich op nieuwe technologieën te richten.

Kooiman: “Ziekenhuizen beschikken vandaag de dag over meer data dan ooit tevoren. De uitdaging voor de ziekenhuizen is om uit die berg data de juiste sturingsinformatie te halen. En hoewel ziekenhuizen inzien dat ze daarmee aan de slag moeten, weten ze niet waar ze moeten beginnen. In dit artikel brengen we de voordelen van Big Data en Artificial Intelligence aan de orde en geven we praktische handvatten om hiermee te starten.”

Gebruik data onderdeel van bedrijfscultuur

In het artikel beschrijven Kooiman en Van der Wilt bijvoorbeeld, dat om strategische voordelen te kunnen behalen, het belangrijk is dat de toepassing van data een onderdeel is van de cultuur en strategie van de organisatie. Zo dient er volgens hen op management- en bestuursniveau nagedacht te worden over het doel van Big Data en Artificial Intelligence binnen de organisatie.

Ook schrijven ze dat de BI-specialist een rol heeft in het signaleren van de mogelijkheden en in het vertalen van de informatiebehoefte naar de meest geschikte toepassingen voor de organisatie.

 

Nieuwe technologieën

De schrijvers tonen aan dat de informatiebehoefte in zorgorganisaties aan het veranderen is en dat in dit proces de BI-specialist andere vragen gaat krijgen. Zoals het meedenken over nieuwe technologieën om waardevollere inzichten uit de data te krijgen.

Denk daarbij aan het analyseren van ongestructureerde data en de overgang van retrospectieve rapportage naar predictive analytics. Maar ook zal de BI’er in toenemende mate rekening moeten houden met de aangescherpte privacywetgeving.

 

Verzamelen, beschikbaar stellen en analyseren van data

Organisaties die data en hieruit behaalde inzichten goed gebruiken, doen het substantieel beter dan gemiddeld. Van der Wilt: “Diverse onderzoeken tonen aan dat organisaties die sturen op data succesvoller zijn. Strategie wordt beter opgevolgd, meetings zijn effectiever en middelen worden beter ingezet.” In het artikel wordt verwezen de nodige onderzoeken waaraan Van der Wilt refereert.

De BI-specialist vervult een belangrijke rol door het verzamelen, beschikbaar stellen en analyseren van data. Het artikel Is Business Intelligence klaar voor de toekomst laat zien dat, door Big Data met moderne mogelijkheden van AI te combineren de toekomst van managementinformatie wijd openligt.

Lees meer en Download het artikel over de invloed van Big Data en Artificial Intelligence.

 

Gerelateerde berichten...

X