Deepfake kersttoespraak Britse koningin was waarschuwing

nepnieuws en desinformatie misinformatie

Channel 4, de Britse tv-zender zond eerste Kerstdag een korte deepfake kersttoespraak uit van koningin Elizabeth. De grap was bedoeld als waarschuwing voor de gevaren van deepfake,

De alternatieve toespraak werd tegelijk uitgezonden met de echte toespraak op de BBC. Actrice Debra Stephenson nam de stem van de Britse koningin voor haar rekening. Op Twitter gaat een deel van de deepfake-toespraak rond.

TikTok-dansje

In deze zogenaamde alternatieve kersttoespraak zegt de Britse koningin dat ze bij de BBC nooit de ruimte kreeg om te zeggen wat ze echt vindt maar dat ze bij Channel Four wel gaat doen. Ze zegt bijvoorbeeld het vertrek van Harry en Meghan te betreuren en al helemaal dat ze het gezelschap van Canadezen prefereren boven dat van de Britten zelf. Verder doet ze een TikTok-dansje.

Met deeofake kun je het gezicht van iemand in een willekeurige andere video plakken. Daardioir kun je iemand alles laten zeggen of doen. Dat is in dit geval gebeurd met het gezicht en de stem van koningin Elizabeth.

Het Twitterbericht leverde een storm van reacties op. Veel daarvan waren afwijzend. Volgens commentaren in de Britse krant the Guardian zegt een expert dat deepfake nog helemaal niet is ingeburgerd maar dat het wel goed is om te waarschuwen. Een andere expert pleit voor een onuitwisbaar watermerk in echte video’s, vooral als het gaat om toespraken van bekende en gezaghebbende mensen.

Verbieden

Begin dit jaar kondigde Facebook al aan deepfakes te gaan verbieden en ook meteen verwijderen. In een blogpost stelde het bedrijf dat veel mensen video’s posten die ze eerst een beetje mooier maken. “Het lijkt dan bijvoorbeeld of een politicus iets beweert terwijl dat niet waar is. Alleen vermelden dat het nep is is onvoldoende. De post kan dan nog steeds overal opduiken.”

Samenwerking is wel noodzakelijk om goede resultaten te bereiken, erkennen de schrijvers van de post. Het platform voerder daarom al gesprekken met technisch experts, beleidsmakers, media, juristen en bijvoorbeeld academici.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...