Definitieve streep door Meta-datacenter Zeewolde

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

Er komt definitief geen groot Meta-datacenter op het bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. De Raad van State zette een streep door het bestemmingsplan dat de wens van Meta, het moederbedrijf van Facebook, voor een hyperscale datacenter op die plek mogelijk moest maken.

Eerder gingen de plannen voor het datacenter al in de ijskast vanwege maatschappelijke onrust die over de bouwplannen was ontstaan. Het bestemmingsplan zelf echter, was nog niet helemaal van tafel. En ook het kabinet stelde eind vorig jaar al vindt de komst van een Meta-datacentrum in Zeewolde ‘onwenselijk’ te vinden.

Omdat theoretisch gezien een ander bedrijf wel een datacenter kon bouwen op diezelfde locatie, was het oordeel nodig van Raad van State. Het vonnis zorgt nu dus dat het plan definitief in de prullenbak verdwijnt.

Twijfels

Vooral LTO Noord, Mobilisation for the Environment, Windpark Zeewolde, de Stichting DataTruc en een aantal particuliere Zeewoldenaren hadden de zaak bij de Raad aanhangig gemaakt. Volgens hen had de gemeenteraad meteen bij het indienen van de plannen al twijfels moeten hebben bij de haalbaarheid van het plan zelf en het het bestemmingsplan zelf.

Door de commotie zette Meta begin dit jaar de plannen al stop. Eerder gaf de Raad van State de gemeente wel de gelegenheid het bestemmingsplan een beetje aan te passen zodat er wel een gewoon bedrijventerrein op het Trekkersveld kon komen. Daar wilde de gemeente echter niet aan meewerken. Door de uitspraak van de Raad wordt de gemeente gedwongen hiermee aan de slag te gaan en is de kans dat er op die plek alsnog een datacenter komt verkeken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...