Desinformatie VS vermindert fors na Trump-ban op Twitter

nepnieuws en desinformatie

De hoeveelheid desinformatie rond de verkiezingen in de VS is na de verbanning van Donald Trump van Twitter gedaald met 73 procent. Dat zegt The Washington Post die informatie in handen kreeg van onderzoeksbureau Zignal Labs.

De scherpe daling startte in de zelfde week nadat het blogplatform het account van de president permanent op zwart zette. Ook bij andere sociale media verminderde de hoeveelheid desinformatie aanzienlijk.

Zignal Labs becijferde dat het aantal gesprekken over vermeende verkiezingsfraude op diverse social mediakanalen van 2,5 miljoen naar 688.000 zakte. Verschillende hashtags die rond de dag van de bestorming van het Capitool enorm populair waren, werden volgens de onderzoekers zeker 95% minder gebruikt. Het gaat onder andere om de hashtag #FightForTrump.

Verbannen

Twitter was de eerste die na de bestorming van het Capitool de nu nog zittende president Donald Trump van de VS permanent verbande van Twitter. Later volgden Facebook en Instagram.

De belangrijkste reden voor de permanente Twitter-ban is volgens het netwerk het risico dat de Amerikaanse president nog verder aanzet tot geweldpleging. Na de ban probeerde Trump het nog via het officiële presidentiële account @POTUS. Dat account blijft wel maar intussen zijn de gewraakte tweets verwijderd.

Belangrijkste reden van Twitter voor de ban is dat niemand het netwerk mag gebruiken om op te roepen tot gebruik van geweld. Omdat dit niet een keer maar herhaaldelijk gebeurde is de ban nu definitief.

Ook videonetwerk TikTok, een Chinees platform dat wereldwijd actief nam maatregelen. Trump heeft daar zelf geen account, maar het netwerk verwijderde de video’s waarin Trump de relschoppers prees terwijl hij ook de geldigheid van de verkiezingsuitslag als vals bestempelde.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X