Deventer zet drone in voor controle buitengebied

rondvliegende drone

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten bij controles in het buitengebied. De drones gaan ook meekijken bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen.

Met een drone wil de gemeente sneller en efficiënter toezicht houden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken. Drones zijn in staat om foto’s te maken vanuit de lucht. Daarmee kunnen ze snel en overzichtelijk een beeld geven van een situatie. Drones zijn niet alleen veiliger, maar ook goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik van steigers of hoogwerkers.

Privacy

“Privacy is een belangrijke voorwaarde”, zegt burgemeester Ron König over het initiatief. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd. Omdat de drone vanaf hoog in de lucht beelden maakt, komen voorbijgangers op straat of kentekens van auto’s niet herkenbaar in beeld.”

Een aantal toezichthouders krijgt de komende tijd een opleiding om een drone te mogen besturen. Bij het gebruik van een drone, moeten zij de wet- en regelgeving naleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte waarop de drone mag vliegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge, die ’s nachts in Deventer geldt.

Bestemmingsplan

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op bouwwerken. Er worden bijvoorbeeld technische inspecties gedaan of gekeken naar de bouwkwaliteit van een woonhuis, kantoor of winkelpand. Met een drone kan dit sneller en veiliger.

Daarnaast kijkt de gemeente in het buitengebied of er wordt voldaan aan het erfinrichtingsplan en of er zaken in strijd zijn met het bestemmingsplan. Per situatie kijkt de gemeente of er een drone aan te pas moet komen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X