Deventer Ziekenhuis eerste in Nederland met allergie-app voor kinderen

Het Deventer Ziekenhuis heeft een allergie-app uitgebracht die speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Hij heet AllerGoGo. De app is door artsen én patiënten samen ontwikkeld.

Aller GoGo moet  kinderen tussen de 7 en 16 jaar meer grip geven op hun hooikoorts. Het Deventer ziekenhuis is het eerste in Nederlands dat een dergelijke app uitbrengt.

 

Selfies

De app is opgezet als een Tamagotchi-spel. Een figuurtje genaamd Allergotchi heeft verzorging nodig. Bij veel klachten wordt Allergotchi ziek. Als er medicijnen worden gebruikt wordt hij weer beter.

Er zit ook een selfie-functie in de app. Gebruikers maken een foto van zichzelf en kunnen met smilies aangeven hoe ze zich voelen. De foto’s kunnen ook worden opgeslagen. Zo wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts tegen te gaan.

 

Aanleiding

Aanleiding voor het ziekenhuis om met de app te beginnen is de groei van het aantal kinderen met allergische reacties. Inmiddels heeft zo’n 25 procent van de Nederlandse tieners last van hooikoorts. Nu de winter nogal zacht uitpakt zijn zelfs nu al rode ogen, niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en vermoeidheid veelvoorkomende klachten.

De app is het winnende resultaat van een innovatiewedstrijd in het Deventer Ziekenhuis. Medewerkers konden ideeën voor slimme zorg-apps inzenden.

De ontwikkeling van AllerGoGo is een voorbeeld van co-creatie in de zorg. Patiënten, ouders, kinderartsen en ICT’ers zaten namelijk vanaf het begin samen aan de ontwerptafel. Zij brachten de behoeften in kaart en vertaalden deze naar een digitale oplossing voor kinderen tussen 7 en 16 jaar. Binnen een jaar werd de app realiteit.

 

Samenwerking

De app richt zich vooral op kinderen omdat het ziekenhuis sinds  2015 het Kinderallergie Behandelcentrum is gevestigd. Daar worden kinderen met allergieklachten geholpen om zo snel mogelijk een klachtenvrij leven te leiden.

Het team bestaat uit onder meer twee kinderarts-allergologen. Er zijn nauwe samenwerkingsverbanden met een dermatoloog, KNO-arts, kinderallergieverpleegkundige, longfunctie-analist, diëtiste en eczeemverpleegkundige.

Kinderallergoloog Monique Gorissen vertelt dat steeds meer kinderen last hebben van hooikoorts. “Dat komt  ondermeer door luchtvervuiling en toename van bepaalde soorten pollen. Bij de (huis)arts zijn vinden kinderen het soms lastig zich uit te drukken of om terug te halen waar of wanneer ze klachten hadden. De app helpt daarbij. Kinderen krijgen pollennieuws, en ze kunnen een digitaal dagboek bijhouden, dat goed van pas kan komen bij het bezoek aan de specialist. Hierin kunnen ze hooikoortsklachten en hun medicijngebruik vastleggen. Dit biedt inzicht in wat wel en niet werkt. Ook bevat de app tips om hooikoortsklachten te voorkomen.”

De tienjarige Laura Weber uit Enschede gebruikt de app al. Het hele jaar door heeft ze last van gras- en boompollen. Twee keer per dag vult Laura haar gegevens in op de app. Allergotchi geeft aan hoe ze zich voelt, voor- en na de medicijnen. Haar moeder laat weten: “Ik vind het belangrijk dat mijn dochter ook zelf leert kijken naar haar klachten. Daar kan de app zeker bij helpen.”

AllerGoGo is nu te downloaden voor Apple en Android.

Gerelateerde berichten...

X