DNB: QR-code als achtervang bij pinstoring

DNBgebouw

Banken in Nederland moeten de QR-code als extra betaalmogelijkheid instellen voor het geval er een pinstoring is. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in de nieuwe Visie op Betalen. Ook Instant Payment moet snel uitbreiden en er moeten mogelijkheden komen voor offline pinnen.

DNB vindt vooral de uitbreiding van de QR-code als betaalmiddel belangrijk omdat dit er bovendien voor zorgt dat mensen met een functiebeperking meer alternatieven hebben. Laaggeletterden, mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking en een groeiende groep ouderen heeft steeds meer problemen met de snelle digitalisering van het betaalverkeer. Dat kun je volgens de centrale bank niet verder laten gaan.

DNB roept de banken daarom op haast maken met vooral het instellen van QR-codes als achterliggende betaalmethode. Gebruik van die code gebeurt al steeds vaker, bijvoorbeeld bij betalen bij de online supermarkt. Het kan volgens DNB daarom ook snel en probleemloos uitbreiden.

Cyberaanvallen

DNB roept de Nederlandse bankensector in de nota ook op om beter voorbereid te zijn op cyberaanvallen. “Uitval van betaalsystemen is nu zeer beperkt. Maar cyberaanvallen zijn steeds vernuftiger en potentieel ontwrichtender, schrijft DNB. “Daarom is het noodzakelijk om voorbereid te zijn op crisissituaties.” Banken zouden volgens DNV ook moeten testen op steeds geavanceerdere aanvallen en bescherming continue aanscherpen.

DNB ziet naast de QR-code als betaalmiddel ook wel brood in de uitbreiding van instant Payments in heel Europa. In Nederland werkt dat al sinds 2019. “Op dit moment worden die vooral nog ingezet voor snelle overboekingen en nog maar beperkt in de winkel of aan de deur”, zegt DNB. Dat systeem heeft volgens de centrale bank zeker potentie om vaker ingezet te worden. Verder kan offline pinnen ook een alternatief zijn tijdens pinstoringen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...