Drone Sarah zorgt voor 3D-kaart station Utrecht Centraal

drone in de lucht

Station Utrecht Centraal krijgt binnenkort een 3D-kaart op basis van drone-beelden. Deze week ging daarom een hypermoderne drone van bijna twee meter de lucht in.

Sarah, zoals dit type drone heet, maakt daarvoor vluchten om het station van buiten en brengt zo het hele gebied volledig in kaart. NS gaat het uiteindelijke 3d-model gebruiken voor verbeteringen aan het station en voor gemakkelijker en veiliger onderhoud.

Dit jaar nog moet de ‘digital twin’ van station Utrecht Centraal beschikbaar komen. Dit is een 3d-beeld van het station, gemaakt met LiDAR-technologie en drone-beelden. (Laser Imaging Detection And Ranging (LiDAR) is de technologie waarmee de afstand tot een object of oppervlak wordt bepaald door middel van laserpulsen, red.).

Inspectie

NS zet sinds een paar jaar drones in voor inspectie van het station. Met deze techniek wordt het steeds makkelijker om het onderhoud, stationsmanagement of schoonmaak op het station in te zetten op het moment dat het nodig is en op de juiste plek.

Door de inzet van drones zijn er minder vaak hoogwerkers en steigers nodig voor inspecties. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

Piloten bij NS

NS heeft ondertussen al drie drone-piloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van “3D mapping”, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS breidt dit nu verder uit met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X