Duimschroeven voor big tech bij nieuwe EU-wet DMA

Europese vlaggen in top digitale euro DSA

Er ligt sinds donderdag een akkoord over een wetswijziging voor digitale markten in de hele EU. Deze DMA heeft strengere regels die vooral gaan gelden voor techreuzen.

De nieuwe wet gaat machtsmisbruik van bedrijven als Apple, Google en Meta tegen. Naar verachting gaat de wet vanaf 2023 in.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) volgde de onderhandelingen en is opgetogen. “In recordtempo is Europa tot een akkoord gekomen op een wet die het internet fundamenteel zal veranderen. Machtsmisbruik van Big Tech wordt verboden en zwaar bestraft. Hierdoor krijgen concurrerende bedrijven eindelijk een kans en consumenten weer macht over hun eigen data.“

In december stelde het Europees Parlement haar positie vast op de DMA. Sindsdien bogen de onderhandelaars van de Europese Commissie, Europese lidstaten en het Europarlement zich over de voorstellen die zogeheten digitale poortwachters een reeks geboden en verboden oplegt. Als de bedrijven zich niet aan de wetten houden, riskeren ze enorme boetes met het opbreken van het bedrijf als zwaarste straf. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat Meta WhatsApp en Instagram moet afstaan.

Paul Tang ziet de nieuwe regels als grote gamechanger: “We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren.”

De onderhandelingen over de zusterwet, de Digitale Dienstenwet (DSA), lopen nog. Maar wel is al duidelijk dat de data van minderjarigen en data over iemands gezondheid, seksuele voorkeuren of religieuze data niet meer beschikbaar komt voor targeting van advertenties.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...