E-health: wens minister Schippers gaat in vervulling

zorg

Zeven GGZ-instellingen (Altrecht, Arkin, Breburg, GGz Centraal, GGZ Drenthe, GGNET en Pro Persona) gaan onder de naam Blended7 versneld e-health implementeren. E-health moet deel van de reguliere behandeling worden. Deelnemer Altrecht nam eerder deze week als eerste een door hen ontwikkeld  e-healthportaal in gebruik. Minister Schippers ondersteunt dergelijke plannen, maar riep onlangs wel op om ‘zorg op afstand’ niet afstandelijk te maken. En Imtech ICT lanceert vandaag ‘Unified Collaboration’, dat zorg op afstand menselijk en betrokken moet maken en houden. ICT Magazine zet een paar zeer recente ontwikkelingen in de E-Health op een rij die tegemoet lijken te komen aan de wens van de minister.

Karify
De instellingen van Blended 7 hebben bij elkaar opgeteld meer dan honderd e-healthprograma’s ontwikkeld. Ze gaan nu content uitwisselen, programma’s van elkaar overnemen en optimaliseren. De bedoeling is dat Blended7 de behandeling niet alleen efficiënter maakt. De cliënten moet er meer overzicht en rust door krijgen. Door de makkelijke toegankelijkheid thuis moet de cliënt zich meer betrokken en gesteund voelen.

Een van de programma’s waar Blended7 van gaat profiteren is ‘Karify’, het nieuwe e-healthprogramma van Altrecht Autisme volwassenen. Karify is een centraal, beveiligd ‘zorgdossier’ van de cliënt met documenten van zowel Altrecht als andere instanties, oefeningen, psycho-educatie, en tips voor handige apps (apps op recept). De cliënt kan zelf relevante documenten toevoegen en familie uitnodigen ‘lid’ te worden. Zo kunnen ze meteen zien hoe het met de cliënt gaat en zo nodig aan de bel trekken. Het programma vervangt een deel van de reguliere behandeling. Na een opstarttijd van een maand of drie wordt Karify aan vrijwel alle patiënten aangeboden.

Klantbeleving

Minister Schippers van Volksgezondheid ondersteunt degelijke initiatieven van harte. Onlangs schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer: ‘De zorg dient zich aan te passen aan mensen in plaats van mensen aan de zorg.’ Technologie, bijvoorbeeld in de vorm van zorg op afstand, kan daarbij helpen. Maar dan moet deze wel zo worden ingezet dat de zorg niet afstandelijk wordt.”

De term ‘klantbeleving’ doet als gevolg van de introductie van E-health opgang. De noodzaak van tevreden klanten is bij zorg op afstand immers van vitaal belang. Ontevreden, niet betrokken patiënten nemen niet de moeite om een app aan te zetten of in te loggen. Ze lopen het risico te ‘verdwijnen’ met alle ongezonde gevolgen op de langere termijn van dien.

Imtech ICT sprong in de leemte en lanceerde vandaag een website met de titel: ‘Grotere patiëntbetrokkenheid door Unified Collaboration’. Imtech beschrijft de achtergrond van de start als volgt: “Om tegemoet te komen aan de uitdagingen waar de zorg voor staat, zullen zorgverleners meer moeten inzetten op een hogere therapietrouw door een grotere betrokkenheid van de patiënt of cliënt, alsmede op preventie en vroegsignalering. Sleutelaspecten zijn goede informatievoorziening aan patiënten of cliënten en monitoring in de thuissituatie. De benodigde technologie komt nu breed beschikbaar. Het is de uitdaging die op een geïntegreerde manier in te zetten. Een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van patiënten of cliënten. Immers, als hun klantbeleving niet goed is, wordt het lastig hun betrokkenheid te vergroten.”

De nieuwe website van Imtech ICT moet zorgorganisaties inspiratie bieden. Aan de hand van video’s, blogs, referenties en een diepgaande whitepaper biedt de technisch dienstverlener handvatten hoe ziekenhuizen en zorginstellingen de klantbeleving kunnen verbeteren. Daarmee kunnen ze dus ook de betrokkenheid van patiënten of cliënten verhogen. De whitepaper beschrijft aan de hand van voorbeelden hoe zorgorganisaties kunnen komen tot een eigen plan van uitvoering.

Terug naar Blended7, die ook inzet op een goede klantbeleving. “We hebben als doel dat 60 tot 70 procent van de cliënten binnen 3 jaar aan de E-health deelneemt. Dan moet je dus voor elk individu de juiste mix vinden,” vertelt Matthijs Jantzen, stafmedewerker bestuursbureau van GGz Centraal en voorzitter van Blended7. “Alleen dan ben je verzekerd van tevreden cliënten en behandel je effectief op afstand. Je hebt dan een gebruiksvriendelijk platform nodig voor zowel cliënt als behandelaar, geen overbodige administratieve handelingen, en integratie in het reguliere bedrijfsproces. De vrijblijvendheid gaat er de komende jaren dus helemaal vanaf. Het moet een volwassen product worden.”

Op 26 september vindt in Utrecht het congres Diagnose Zorginnovatie plaats. Ook E-Health komt daarin aan bod. Kijk voor meer informatie op de website.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...