Eerste Kamer wil bouw datacenter Zeewolde blokkeren

hoarding

Het Rijk mag voorlopig geen grond verkopen aan Facebooks moederbedrijf Meta voor een megadatacenter in Zeewolde. Een voorstel met die strekking is aangenomen in de Eerste Kamer.

Meerdere hordes

Na een langdurig debat, dat in de media uitgebreid werd besproken, ging de gemeenteraad van Zeewolde vorige week akkoord met de komst van een groot datacenter. Toen al was duidelijk dat daarmee nog niet alle hordes voor de bouw waren geslecht. Een deel van de grond is in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en dat heeft randvoorwaarden gesteld aan de bouw. Onder meer op het gebied van over duurzaamheid.

Wachten op kabinetsvisie

In het voorstel van de Partij voor de Dieren wordt daar nog een voorwaarde aan toegevoegd. De verkoop zou opgeschort moeten worden “tot het moment dat een nieuwe kabinetsvisie voor ruimtelijke inrichting en datacenters gereed is”. Een motie van gelijke strekking werd vorige week, voor de stemming in Zeewolde, overigens verworpen in de Tweede Kamer. Ook in de Eerste Kamer stemden de coalitiepartijen tegen de motie, maar die beschikken niet over een meerderheid.
Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken zegt de motie uit de Eerste Kamer te gaan bestuderen.

Groot beslag op energie

In het coalitieakkoord kondigden de aanstaande regeringspartijen al aan met een visie op de bouw en vestiging van datacenters te komen, zonder daar al te concreet in te worden. De nieuwe coalitie vindt dat megadatacenters “een onevenredig groot beslag leggen op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde”. Daarnaast vindt een aantal partijen dat toestemming niet op lokaal niveau (gemeente) moet worden verleend maar dat er regie nodig is op hoger niveau.

Meer datacenters in aantocht

Tegenstanders van het energie- en grondgebruik van datacenters kunnen hun borst natmaken na hun verzet tegen de komst van een datacenter van Meta in Zeewolde. Er komen meer datacenters dan de 20 tot 25 nieuwbouwplannen waar demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken het vrijdag in een Kamerbrief over had. Dit is op te maken uit diverse rapporten, overheidsstukken en staand beleid, meldt het FD.
Volgens een marktonderzoek van de Dutch Datacenter Association (DDA) groeit in de komende jaren het vloeroppervlakte met 211.000 vierkante meter bij zogenoemde colocation datacenters met meerdere gebruikers.

Gerelateerde berichten...