Emmy Award voor MPEG-standaardisatiegroep

gekleurde handdruk

De MPEG-standaardisatiegroep, die standaarden voor MPEG (Moving Pictures Experts Group) ontwikkelt, heeft een Technologie en Engineering Emmy Award gewonnen. De prijs is voor het werk aan de ISO Base Media File Format (ISOBMFF).

De Emmy kwam uit handen van de National Academy for Television Arts and Sciences Technology & Engineering. Het bevestigt de belangrijke bijdragen die de normalisatie-experts leveren aan de entertainmentindustrie en de samenleving in het algemeen.

Meer Emmy’s

De prijs is MPEG’s vijfde Technology & Engineering Emmy Award. Er zijn eerder awards uitgereikt voor MPEG-1, MPEG-2 en JPEG gezamenlijk in 1996, Advanced Video Coding (AVC) in 2008 en MPEG-2 Transport Stream in 2013. MPEG is intussen de basis voor moderne mediaopslag en -levering. Het ondersteunt zowel streamingdiensten als lokale opslag, voor muziek, video en andere audiovisuele media.

in 1999 vond de eerste standaardisatie plaats van het ISO Base Media File Format. Dit was onderdeel van de MPEG-4-Systems. Het is de fundamentele specificatie onder de veelgebruikte en ondersteunde MP4- en 3GP-bestandsformaten.

Het format is bedoeld om getimede media-informatie te bevatten voor presentatie in een formaat dat uitwisseling, beheer, bewerking en presentatie van de media mogelijk maakt. Inmiddels is deze norm (ISO / IEC 14496-12 ‘Coding of audio-visual objects – Part 12: ISO base media file format’) in de zesde versie uit.

Expertgroep werkgroep 3

De MPEG-standaardisatiegroep die de award won, is de werkgroep 3 onder de internationale ISO/ IEC standaardisatiecommissie ‘Coding of audio, picture, multimedia and hypermedia information’ (SC29). Deze werkgroep gaat over de bestandsindelingen.

De SC29 (de overkoepelende commissie) werkt aan standaardisatie voor efficiënte digitale codering van onder meer afbeeldingen, audio en bewegende beelden. Momenteel worden standaarden ontwikkeld voor de ondersteuning voor volumetrische (3D) visuele media en ondersteuning voor getimede haptische media, zoals trillingssignalen.

Bekende standaarden als JPEG en MPEG zijn door ISO/ IEC gepubliceerd. De Nederlandse normcommissie ‘Coderen van audio, foto, video en multimedia-informatie’ draagt actief bij aan de ontwikkeling van internationale ISO/ IEC normen voor MPEG. Zij ontwikkelden recent standaarden  over de (media) dataformaten van 360-graden video, point clouds, volumetrische video en specificaties voor 3D-audio.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X