Enthousiasme over Het Nieuwe Werken neemt af

De topvrouw van Yahoo, Marissa Mayer, kwam vorig jaar in het nieuws omdat zij het thuiswerken wilde afschaffen. Nederlandse werkgevers zijn nog niet zo er, maar onder de medewerkers groeit verzet tegen Het Nieuwe Werken

Ook in 2014 zullen bedrijven Het Nieuwe Werken (HNW) vaker invoeren. De focus ligt hierbij vooral op het terugdringen van de kosten. De weerstand tegen HNW neemt echter toe. Dit blijkt uit de Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013.

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer organisaties HNW faciliteren. Vorig jaar was dat het geval in 64 procent van de ondervraagde organisaties, tegen 53 procent in 2012 en 43 procent een jaar eerder. Deze organisaties scoren gemiddeld genomen steeds beter op HNW-gerelateerde factoren zoals het stimuleren van openheid, het online beschikbaar stellen van werk-gerelateerde informatie en het vinden van een goede balans tussen het loslaten (vertrouwen) en controleren van werknemers die tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken

Minder focus op medewerker
HNW wordt mogelijk gemaakt door de sterk toegenomen rekenkracht van mobiele apparaten en snelle (draadloze)internetverbindingen. Had Het Nieuwe Werken bij de introductie nog een sterke focus op de medewerker, zoals een betere work-live balans of minder reisstress tijdens de spits, inmiddels zien organisaties HNW vooral als een manier om kosten te besparen.

Medewerkers associëren HNW steeds vaker met negatieve aspecten, zoals de angst om de eigen vaste werkplek te verliezen, de angst om contact te verliezen met collega’s of een te zeer opgelegde HNW-strategie, die onvoldoende past bij de organisatiecultuur of de dagelijkse werkzaamheden. Zo had in 2012 50 procent een positief gevoel bij HNW, in 2013 is dit gedaald naar 39 procent. Ronduit negatieve associaties had in 2012 12 procent, in 2013 is dit gestegen naar 19 procent.

De Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013 is een onderzoek van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in samenwerking met Novay en het Center for People and Buildings onder 70 organisaties.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...